Gözler o kararda... Küresel piyasalar Fed'i bekliyor

Yurt içinde bayram tatili nedeniyle işlemlerin yapılmazken küresel piyasaların gözü kulağı bugün açıklanacak olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararında olacak.

Piyasalar Fed'in 50 baz puanlık faiz artırımı beklentisini fiyatlarken, karar metni ve toplantı sonrası Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların döviz piyasalarında oynaklığı artırabileceği belirtiliyor. Piyasaların FED'in 50 baz puanlık faiz artışını satın aldığını belirten finans uzmanı Murat Özsoy faiz artışı kararının duyurulmasından ziyade sonrasında yapılan basın toplantısında FED Başkanı Powell'ın dünyanın merakla beklediği sorulara verdiği yanıtlara göre piyasaların yeniden şekillenebileceğini söyledi. Murat Özsoy "FED politika faiz oranını yükselterek küresel çapta borçlanma maliyetinin de yükselmesine yol açacak" derken FED'in dolar üzerindeki enflasyonu azaltmayı planladığını da belirtti. Özsoy FED'in faiz artışı kararıyla doların yükseliş ivmesine girebileceğini söylerken altının onsunda da Powell'in yapacağı konuşmaya bağlı olarak geri çekilme görülebileceğini söyledi.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan ise "Jeroma Powell'ın mayıs ayı için 50 baz puanın ötesinde, 50 baz puanlık bir seriyi gündeme getirmesiyle başlayan süreç sonrası Fed'in faiz artırımı beklentilerinde 75 baz puanlık artış da dile getirilmeye başlandı" dedi.

AVUSTRALYA 11 YIL SONRA ARTIRDI

Avustralya Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0.25'e yükseltti. Bu, Avustralya'daki Kasım 2010'dan bu yana alınan ilk faiz artırım kararı oldu. Avustralya Merkez Bankası Başkanı Philip Lowe karar sonrası yaptığı açıklamada olağanüstü para desteğini geri çekmenin vaktinin geldiğini belirtti.