Gözler Merkez Bankası'nda... Tüm piyasalar etkilenecek: Altın ve dolar ne olur?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını bugün saat 14.00'te açıklayacak. Piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrilmiş durumda. Altın ve dolar yatırımcıları, iç piyasaları etkileyecek olan faiz kararını yakından takip ediyor. Peki Merkez Bankası faizi artıracak mı, sabit mi tutacak? Merkez Bankası faizi sabit tutarsa dolar, altın ne olur? İşte haberin detayları...

Merkez Bankası bugün politika faizine ilişkin kararını açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutmuştu. Peki piyasalardaki beklenti ne yönde? Merkez Bankası faizi artıracak mı, sabit mi tutacak? Merkez Bankası faizi sabit tutarsa dolar, altın ne olur? İşte detaylar...

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIMINA GİDECEK Mİ?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanacak.

Ekonomistler, politika faizinin bu ay yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacağına kesin gözüyle bakıyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 olarak hesaplandı.

Yıl sonundan önce ilk faiz indiriminin geleceğine yönelik beklentiler de devam ediyor.

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTARSA DOLAR VE ALTIN NE OLUR?

Uzmanlara göre, Merkez Bankası'nın faizi sabit tutması halinde altın ve dolarda çok keskin hareket olmayabilir. Merkez Bankası (MB) faiz kararını sabit tuttuğunda, dolar ve altın fiyatları üzerindeki etkisi çeşitli faktörlere bağlıdır ve kesin bir şekilde öngörülemez. Altın genellikle ekonomik belirsizlik zamanlarında güvenli liman olarak görülür. Eğer MB'nin faiz oranlarını sabit tutması piyasalarda istikrar algısı yaratırsa, altına olan talep azalabilir.

MERKEZ BANKASI FAİZ DÜŞÜRÜRSE ALTIN VE DOLAR NE OLUR, DÜŞER Mİ ÇIKAR MI?

Faiz düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Altın, genellikle düşük faiz ortamında daha cazip bir yatırım aracı haline gelir. Faiz oranlarının düşük olması, altının maliyetini düşürür ve yatırımcılar için altına yatırım yapmayı daha cazip kılar.

SPOT PİYASADA 23 TEMMUZ 2024 GÜNCEL ALTIN SATIŞ FİYATLARI İSE ŞU ŞEKİLDE:

Gram altın 2.531 lira

Çeyrek altın 4.235 lira

Yarım altın 8.464 lira

Tam altın 16.794 lira

Cumhuriyet altını 16.875 lira