Golf turizminde hedef yükseldi! Yeni sahalarla oyun büyüyecek

17 golf sahası ve 50 lüks oteliyle her yıl 130 bin golfçüyü ağırlayan Belek, spor turizminde hedef yükseltti. Türkiye'nin açılacak yeni sahalarla 250 milyar dolarlık dünya golf turizmi pastasından daha fazla pay alması bekleniyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Deprem, Rusya-Ukrayna savaşı ve ekonomik krize rağmen başarılı bir yılı geride bırakan Türk turizm sektörü, 2028 yılında 90 milyon turist 100 milyar dolar gelir hedefi belirledi. Bu hedefe ulaşmak için nitelikli turisti ülkeye çekip kişi başı turizm gelirini artırmak gerekiyor.

DİREKT UÇUŞLAR ARTMALI

Türkiye'nin turizmde gelirlerini yükseltmesi için golf gibi alanlara önem vermesi gerektiğini ifade eden Cornelia De Luxe Resort Genel Müdürü Ali Şahin, "1500 euro ila 3500 euro arasında değişen turizm geliri bırakan golfçüler, hem Antalya hem de ülke turizmi için büyük önem taşıyor. Yüksek gelir ve harcama unsurlarına sahip bu pazardan daha fazla pay alabilmek için, doğrudan-direkt uçuş sayılarının artırılması, en az 4-5 adet daha 18 delikli golf sahasının bölgeye eklenmesi ve kalifiye personel sayısının artırılması gerekiyor" dedi.

400 MİLYON EURO GELİR

Cornelia Masters Golf Turnuvası'na ev sahipliği yapan Ali Şahin, Antalya'da ekonomi basınıyla bir araya geldi. Türkiye'nin golf turizmden şu an yılda 400 milyon euro civarında bir gelir elde ettiğine dikkat çeken Şahin, şunları kaydetti: "Türkiye'de 23 adet golf sahası var. Bunların 17'si Antalya Belek'te. Belek bölgesine yılda 130 bin civarında golfçü geliyor. 2023'te Belek'te 500 bin raunt golf oynandı. 2024 hedefimiz yüzde 20 artışla 550-600 bin rauntları bulabilmek. 2024 için şimdiden sahalarımız birçok ayı doldurdu, rezervasyonlar devam ediyor. Golf sahası sayısı arttıkça katma değerli turizmin önü açılacak."

1 MİLYAR DOLARLIK TEKLİF

Dünyada 60 milyon kişi golf oynuyor. İsveç'de 600 bin, Almanya'da 800 bin, İngiltere'de 2.5 milyon golfçü olduğunu belirten Ali Şahin, "Maalesef Türkiye'de belli bir kesim golf oynuyor. Araplar golfun profesyonel oyuncularına uçuk teklifler götürdü. Geçen yıl İspanyol sporcu John Rahm'ı yaklaşık 600 milyon dolara transfer ettiler. Tiger Woods'a 1 milyar dolarlık transfer teklifi yaptılar. Dünyada en çok para kazanan sporcular golfçüler" dedi.

NORMAL TURİSTİN 4 KATI HARCIYORLAR

Türkiye, 250 milyar dolarlık dünya golf turizminde yılda 5 milyar dolar gelir sağlayan İspanya, Portekiz gibi ülkelerle yarışıyor. Golf turistinin bıraktığı kişi başı dövizin, normal turistin 4 katı olduğunu söyleyen Ali Şahin, "Golf için Türkiye'ye en fazla İngilizler geliyor ve pazarımızın yüzde 50'sini oluşturuyor. Yüzde 35 ile Almanya ikinci. Yüzde 15 'te de İsveç, Finlandiya, Danimarka, Belçika, İsviçre gibi diğer Avrupa ülkeleri var. Cornelia Grubu olarak Uzak Doğu'yla ilgili birtakım çalışmalarımız bulunuyor" dedi.