Göğüs büyütme estetiğinde bilinmesi gerekenler

Göğüslerinin küçük olduğunu düşünen kadınlar göğüslerini daha büyük ve daha dolgun hale getirmek için göğüs büyütme estetiği talep edebilirler. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, meme büyütme estetiğinde kullanılan tekniklerini, yerleştirme tekniklerini ve iyileşme süreci hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Kaç çeşit meme implantı vardır?

İki temel meme implantı çeşidi vardır: salin ve silikon jel.  

Salin implantlar içi steril tuzlu su, dışı ise silikon bir kapla kaplı olan implant çeşididir. Bu implantların bazıları önceden doldurulur bazıları ise meme büyütme operasyonu sırasında doldurulur.

Silikon jel dolgulu implantlar, plastik bir jel (silikon) ile doldurulmuş ve silikon ile kaplanmış implant türleridir. Birçok cerrah, silikon jel implantların, salin implantlara göre gerçek göğüslere daha çok benzediğini belirtiyor. Kadınlar da silikon implantların doğal göğüs hissini verdiğini söyler.

Hem tuzlu hem de silikon implantlar farklı boyutlarda gelir ve pürüzsüz veya dokulu kabuklara sahiptir. Her birinin kendi artıları ve eksileri vardır, bu yüzden aslında bir tercih meselesidir.

Ayrıca iki temel meme implantı şekli vardır: yuvarlak ve damla şekli. Hastanın tercihine ve genel vücut şekline göre implantın şekli belirlenir.

Meme implant prosedürü nasıl yapılır?

Göğüsler, kadınlarda 20’li yaşların başına kadar gelişmeye devam ettiğinden öncellikle bu sürenin dolması beklenmelidir. Eğer meme dokusu yok denecek kadar azsa ve bu kişinin mutsuz olmasına yol açıyorsa 18 yaşından itibaren de meme büyütme estetiği uygulanabilir.

Cerrahınızı seçerken meme büyütme estetiğinde tecrübesi olan bir cerrah bulmalısınız. Alanında uzman ve tecrübeli bir cerrah tercih ederseniz, daha sonra komplikasyonlar yaşamanız daha az olasıdır.

Göğüs implant prosedürünüzden önce, tıbbi değerlendirme için cerrahınızla görüşmeniz gerekir. Merak ettiğiniz her şeyi konuşabilir ve doktorunuza danışabilirsiniz. Cerrahınız, ameliyattan birkaç gün veya bir hafta önce bazı ilaçları almayı bırakmanızı isteyebilir. Göğüs büyütme işlemini ayaktan tedavi olarak alabilir ya da hastanede bir gece kalabilirsiniz. Prosedür bir ila iki saat arasında sürer. Genellikle ağrı hissetmemeniz için genel anestezi ile uyutulmuş olursunuz.

Cerrahınız vücudunuz için en ideal meme implantı boyutunu ve şeklini seçerek ufak bir keserek yerleştirir. Kesiler farklı şekillerde açılabilir. Örneğin meme altlarından veya meme ucu çevresinden ya da koltuk altından açılabilir. Kesiler genellikle dikiş izinin görünmesini engelleyecek şekilde açılır. Bunun için en uygun yer genellikle meme altıdır, çünkü izler doğal meme kıvrımlarına gizlenmiş olur. Ve iyileşme devam ettikçe zamanla görünmez bir hal alır. Ayrıca meme implantları göğüs kasınızın üstünde veya altında bir cebe yerleştirilebilir. Bu da var olan meme dokusuna göre değişiklik gösterir. İmplant yerleştirildikten sonra, cerrahınız kesileri dikiş atarak kapatır.

Vücuda en uygun meme implantı ise 3D tasarım cihazları ile ameliyattan önce tasarlanarak hologram ya da mask gibi teknikler ile hastaya gösterilir. Bu sayede vücudu en uygun meme implantı boyutu ve şekli hastayla birlikte seçilmiş olur.

Göğüs implantasyonu sonrası iyileşme

Ameliyattan sonra göğüsleriniz gazlı bezle kaplanacaktır. İyileşirken bir cerrahi sutyen giymeniz gerekebilir. Göğüs büyütme ameliyatınızdan sonra altı haftaya kadar ağır bir yük kaldırmamalısınız. Doktorunuz sizin için ağrı kesici ilaç da yazabilir. Göğüslerde hafif bir şişlik olacak. Zamanla, şişlik azalacak ve dikiş izleri görünmez olacaktır.