Göçmenlere gelir getiren projelere 30 bin euro hibe

ENHANCER Projesi'yle 11 ilde Türk ve Suriyeli girişimcilere destek veren kurumlara 30 bin euro hibe veriliyor. Projenin amacı geçici koruma verilen göçmenleri Türk toplumuyla birlikte girişimciliğe dahil etmek.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Avrupa Birliği tarafından fonlanan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi'nin (ICMPD) hayata geçirdiği Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi projesi, (ENHANCER) girişimciliği desteklemeye yönelik hibe programları başlattı. Proje; Türkiye'de geçici koruma altında olan Suriyelilerin ev sahibi Türk toplumuyla birlikte girişimcilik ekosistemine dahil olmasını ve sürdürülebilir geçim kaynaklarına erişimini hedefliyor.

BAŞVURU SÜRESİ UZADI

Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi, bu çerçevede Temmuz 2021'de 'Ortak Kullanım Tesisleri Hibe Programı', 'Girişimcilik Ekosistemindeki Kurumların Kapasitelerinin Geliştirilmesi için Hibe Programı' ve 'İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programı' olmak üzere, toplam 10 milyon 150 bin euroluk üç hibe programını duyurdu. Bu programlardan biri olan 'Girişimcilik Ekosistemindeki Kurumların Kapasitelerinin Geliştirilmesi için Hibe Programı'nın son başvuru tarihi 29 Ekim 2021'e kadar uzatıldı.

10 ŞEHRE 3 MİLYON EURO

Girişimcilere verilen hizmetlerin kalitesini ve verimliliğini artırarak, yerel girişimcilik ekosistemi kurumlarının teknik ve insani kapasite eksikliğini gidermeyi amaçlayan projeye başvurular Ankara, Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Şanlıurfa illerinden kabul edilecek. Başvuru sahiplerine, 10 bin euro ile 30 bin euro aralığında toplam 3 milyon euroluk hibe desteği sağlanacak.

Projeye kimler katılabilir?

Hibe programına 11 şehirden üniversiteler, belediyeler, kuluçka merkezleri, teknoparklar, sanayi ve ticaret odaları, esnaf odaları, mesleki eğitim merkezleri, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme merkezleri gibi yerel kurum ve kuruluşlar ile geçici koruma sağlanan Suriyeliler ve ev sahibi topluma hizmet eden STK'lar proje sunabilecek. 11 ildeki kurum veya kuruluşlar; girişimcilik potansiyeline sahip geçici koruma altındaki Suriyelilerle Türk girişimcileri teşvik eden ve kayıtlı ekonomiye yönlendiren projeler geliştirerek bu hibeden yararlanabilecek. Hibe programının hedefleri ve başvuru süreciyle ilgili olarak ICMPD ekibi, 28 Eylül-8 Ekim 2021 tarihleri arasında 11 ilde bilgilendirme toplantıları yapıldı.

Çalışma hayatına dahil olacaklar

Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) 90'dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye'nin de üyesi olduğu ICMPD; dünya genelinde göçün sınır yönetimi, geri dönüşler, iltica prosedürleri, insan kaçakçılığıyla mücadele ve uyum gibi alanlarında çalışmalar yürütüyor. Merkez, Türkiye'de düzenlediği ENHANCER projesiyle de Suriyeli ve Türk toplumunun uyumu için paralel oranlarda katkı sağlayacak projeleri dikkate alıyor. Projeyle ayrıca Suriyelilerin ve ev sahibi toplumun sürdürülebilir iş mecraları ile istihdam alanları oluşturarak iş hayatına dâhil olmaları sağlanacak.