Göçmene ihtiyaç var mı deme lüksümüz olamaz

İTO Başkanı Avdagiç doğurganlık hızının Fransa'nın altında olduğunu belirterek “Türkiye'de göçmene ihtiyaç var mı deme lüksümüz yok” dedi.

Akşam Gazetesi

Genç işsizlik ve göçmen tartışmalarına dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç "Doğurganlık hızı Fransa'nın altındaysa Türkiye'de göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz" dedi. Avdagiç yaptığı açıklamada, göçmen tartışmalarının Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de sık sık gündeme geldiğini dile getirdi.

"Ne yazık ki, daha az evleniyoruz, daha çok boşanıyoruz, daha az çocuk doğuruyoruz. İstanbul'un doğurganlık hızı 1.20, Ankara'nın doğurganlık hızı 1,20, İzmir'in doğurganlık hızı 1.22. Türkiye'nin doğurganlık hızı 1.51" diyen Avdagiç, "Eğer bizim ülke olarak doğurganlık hızımız 1.51 ile Fransa'nın altına indiyse, İstanbul-Ankara-İzmir'de 1.2 ise yabancı çalışan alacak mıyız almayacak mıyız, göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz. Biz şu anda yüzde 1.79 doğurganlık hızına sahip Fransa'nın altına düştük. 1.75 olan İngiltere'nin gerisindeyiz. Bunu çok hızlı bir şekilde konuşmamız lazım" yorumunu yaptı.

Avdagiç, "Hep enflasyonu, hep döviz kurunu konuşuyoruz. Ne okulda ne işte olan gençlerimizden 1 milyonunu iş dünyasına katmak için yapacaklarımızı, enflasyon ve dolar kurundan önce konuşmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

KUMAR İLLETİNE ÇÖZÜM BULMALIYIZ

Sosyal olayların toplumsal ve ekonomik sonuçları olduğunu kaydeden Avdagiç, sanal kumarın önemli bir sosyal sorun olmanın ötesine geçip bir gelecek sorununa dönüştüğünü söyledi. Şekib Avdagiç, "Sanal kumar illeti gençlerimize büyük bir sosyal sıkıntı oluşturuyor. Buna bir çözüm bulunmalı" dedi.