Göçmen: Yeni neslin Sabancı’sını yaratacağız

Sabancı Holding CEO’su Göçmen, “Dünyada önemli bir dönüşüm var. Yeni neslin Sabancı’sını yaratmak için iş yapış ve yönetim biçimini değiştiriyoruz” dedi.

Mart ayında Sabancı Holding'in CEO'luğuna getirilen Mehmet Göçmen, Yeni neslin Sabancı’sını yaratmak için düğmeye bastıklarını açıkladı. Göçmen, “Son 50 yılın en önemli dönüşümü yaşanıyor. Bilgi çağıyla insan profinin değiştiğini, gençlerin hayata bakışınının da farklı olduğunu vurgulayan Göçmen, "Türkiye çok genç bir nüfusa sahip. Sorgulayan ve sürekli geri dönüş almak, takdir edilmek isteyen bir gençlik var. Eski iş modelleri ile yeni nesli yönetemezsiniz" dedi. Türkiye'nin en büyük probleminin istihdam olduğunun altını çizen Göçmen, her yıl 1 milyon gencin istihdam piyasasına katıldığını ve bu gençlere iş ortamı sağlamak için her yıl yüzde 6-6.5 büyümenin yakalanması gerektiğini ifade etti. 

YETENEK YÖNETİMİ ÖNEMLİ 

Göçmen, gelişen teknoloji sayesinde iş gücünden beklentinin de değiştiğini belirterek şunları söyledi: "Yetenek yönetimi, beşeri sermaye en önemli itici gücümüz. Hedefimiz yetenek yönetimini şirketin en üst noktalarına taşımak. Bunu yapmazsak gençlerin başka ülkelere gitme isteği artıyor. Çalışanlarımızla yılda bir kez performans değerlendirmesi yapardık. Ancak artık çalışana yeterli gelmiyor bu. Yeni nesil sosyla medyadan gelen alışkanlıklarla sürekli beğenilmek istiyor. İş dünyasında, ikinci dünya savaşında ABD ordusunun geliştirdiği yöntemler kullanılıyor. Bunu değiştirmek gerekiyor. Sabancı'da 3 yıla kadar bu dönüşümü tamamlamak istiyoruz." 

Belirsizlik söylemini bırakmalıyız 

Artık belirsizliklerin konuşulmaması gerektiğinin altını çizen Mehmet Göçmen, "Daha az öngörülebilen, belirsizlikler içinde şirketlerimizi yönetmeliyiz. 5-10 yıllık planların yapıldığı dönemlerden, çabuk harekete edebilen, hatalardan dönmesini bilen bir yapı içinde olmalıyız. Yeni dünya düzeninde yeni iş yapma modelini oturtmalıyız. Bu yaz ortasına kadar Sabancı'nın yeni yöntemi tam olarak belli olacak. Merkezden şirketlerini yöneten bir yapıda olmayacağız. Bu yöntemle Sabancı, Adana'da İstanbul'a geldiğinde nasıl büyüdüyse, bu büyümeden daha hızlı büyüyeceğiz" dedi.

Bu yıl yatırım 5 milyar lira sınırını aşar 

Sabancı Holding'in daha önce 2017'de 4.5 milyar lira yatırım yapacağının açıklandığını belirten Mehmet Göçmen, "Yatırımlarda bir değişiklik yok. 500-700 milyon lira bir ek yatırım daha yapacağız. Bu ek yatırım enerji alanında olacak. Gelecek gördüğümüz alanlarda yatırım yapabiliriz. Değer yaratmayacağını düşündüğümüz alanlardan da çıkabiliriz" ifadelerini kullandı. 

Kimsede olmayan veri ile sinerjimiz artacak

Sabancı Grubu'nun bir döviz riski olmadığının altını çizen Mehmet Göçmen, "Bu yıl çift haneli büyüme bekliyoruz. 60 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Sabancı Grubu şirketleri olarak 30 milyon müşteri bilgimiz var ayrıca 9 milyon adrese elektrik veriyoruz. Dönüşüm stratejimizde bu verileri kullanarak sinerji yaratmak istiyoruz" dedi.

Sabancı hisseleri yüzde 40 iskontolu

Mehmet Göçmen, Sabancı Holding'in borsada doğru değerlenmediğini belirterek, "Hisseler yüzde 40 iskontolu. Yeni dönemde önceliğimiz hisse değerini kabul edilebilir seviyeye çekmek" dedi. Göçmen ayrıca trafik sigortaları ile ilgili yapılan düzenlemelerin sürdürülebilir olmadığının altını çizdi.