Göçen işgücü Hatay'a yeni OSB'yle dönecek

Depremde yüz binlerce kişinin göç ettiği Hatay'a tersine göçü başlatacak projeler yolda. Hatay'a kurulacak OSB'yle mavi ve beyaz yakalılar bölgeye çekilecek.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Yüzyılın afetinde en fazla zarar gören illerden Hatay'ın ayağa kaldırılması için deprem konutlarının inşaatı devam ederken, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması için de projeler ortaya çıkmaya başladı. Hatay'ı yeniden sanayi, tarım ve turizm şehri haline getirecek projelerle bölgeden göç eden yüz binlerce kişinin memleketine dönmesi ve Hatay'ın dünyanın önemli turizm destinasyonlarından biri haline getirilmesi hedefleniyor.

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ

Hatay'da barınma sorununu çözmek için 165 bin konut inşa edileceğini belirten Cumhur İttifakı Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Öntürk, "Bunların 45 bini tamamlanmak üzere. Bölge ekonomisini kalkındırmak için 85 bin dönüm alanda bir karma OSB hayata geçeceğiz. OSB'yle yerel şirketlerimiz ürünlerini hak ettiği değerde yurtiçi ve yurtdışına satma olanağı bulacak. Ayrıca kurduğumuz 6 aylık istihdam ofisinde işverenin ihtiyacı olan çalışanları yetiştirip bölge illerinin nitelikli personel talebini gidereceğiz. Turizmde ise Hatay'ın önemli bir resort turizm merkezi olmasını sağlayacağız. Yatırım yapmak isteyen turizmciye 'yap-işlet-devret' modeliyle arsa tahsis edeceğiz" diye konuştu.

MASTER PLANI OLUŞTURULMALI

İş insanı Ömer Niziplioğlu ise Hatay'ın yeniden ayağa kaldırılması için bir master plan oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bunun için 3 öneride bulunan Niziplioğlu, "Deprem korkusunun yaşanmadığı sağlam zeminli yeni yerleşim bölgeleri oluşturulmalı, Hatay'ın milli gelirini 2-3 katına çıkaracak tersine göçü başlatabilecek tekstil OSB'si kurulmalı. Böylece 10 milyar dolarlık tekstil ihracatı 15 milyar dolara çıkarılırken, bölgede 100 bin kişiye de ek istihdam olanağı yaratılır. Son olarak Arsuz-Samandağ arasındaki 48 kilometrelik sahil şeridi, bir resort turizm merkezine dönüştürülmeli" dedi.