Türkiye genç nüfusu ve dünya ortalamasının üzerinde büyüyen ekonomisiyle girişimcilere her alanda önemli fırsatlar barındırıyor. Hem ekonomik hem de kültürel olarak doğu ve batının farklı özelliklerini bünyesinde barındırdığı için ülkemiz yeni bir fikrin dünya genelinde nasıl karşılanacağını anlamak için de uygun bir ortam sağlıyor. Özellikle teknoloji girişimleri ne kadar küçük bir sermaye veya ekiple işe başlarsa başlasın, hemen işin en başında tüm dünyaya hitap edebilecek farklı ülkelerde de yoğun talep görebilecek ürünler yaratmaya çalışıyor.
İYİ BİR BAŞLANGIÇ NOKTASI
Bu tip hayallere ulaşabilmek için Türkiye güçlü bir başlangıç noktası. Türkiye’de nüfusun yarısından fazlası yani yaklaşık 50 milyon kişi aktif olarak interneti kullanıyor. İnternet kullanıcılarının da 43 milyonu aktif olarak sosyal medyada yer alıyor. 71 milyon mobil kullanıcı olması da yine teknoloji girişimleri için umut vaat ediyor. Bu rakamlar Türkiye’nin internetle yaşadığı ve gerçek hayattaki her hizmetin dijitale adapte edilmemesi için hiçbir neden olmadığı anlamına geliyor.
ÖRNEKLER İŞTAHI ARTIRDI
Son 10 yılda birçok teknoloji startupı kısa bir süre içinde sıfırdan milyonlarca hatta milyarlarca dolarlık şirketler haline geldi. Facebook, Twitter, Uber gibi şirketler sadece kurucularını değil yatırımcılarını da çok zengin insanlara dönüştürdüler. Bu sebeple ‘melek yatırımcı’ kavramı gitgide iş ikliminin önemli bir parçası haline geldi. Melek yatırımcılar, ya bireysel olarak ya da grup olarak kendi bütçelerinden riskli görülen işlere yatırım yapıyor. Bu yatırımcılar sadece paralarını değil tecrübelerini de startuplara aktarıyor. Bunun yanında Türkiye’deki şirketler de son zamanlarda ‘melek yatırım fonları’ kurmaya başladı. Melek yatırımcılar genelde işin çok başlarında hisse karşılığı bir startupa ortak oluyor ve birkaç yılda kârını alıp çıkmayı hedefliyor. Şirketlerin kurduğu fonlar ise kâr amacı gütse de kendi ihtiyaçlarına da cevap verebilecek startuplara daha çok ilgi gösteriyor.
Türk Telekom Pilot’la uçuruyor
Türk Telekom’un teknoloji girişimlerini desteklemek ve girişimlerle iş birliği yaparak müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmak amacıyla hayata geçirdiği PİLOT Girişim Hızlandırma Programı’nda 5. döneme girdi. 5. Dönem başvurularında Eğitim ve sağlık teknolojileri, yapay zeka, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, siber güvenlik ve iş çözümleri alanlarındaki girişimlere öncelik verildi. PİLOT’a katılmaya hak kazananlara 75 bin TL nakit desteği ve Türk Telekom ile iş birliği fırsatı sunuluyor.
Yurtdışına açılmaya yardımcı oluyor
BIC Angels Türkiye’nin en aktif melek yatırım ağğlarından birisi. BIC Angels, SaaS (yazılım hizmeti), pazar yeri, finansal teknoloji, reklam teknolojileri, marka teknolojileri, büyük veri, eğitim teknolojileri ve diğer dijital projeler gibi web tabanlı girişimlerden mobil hizmetlere kadar çeşitli iş modellerine yatırım yapıyor. 2016’da 10 tane yatırım gerçekleştiren BIC Angels, BIC Berlin programıyla da startupların yurtdışına açılımını kolaylaştırıyor.
Hedefi milyar dolarlık şirket çıkarmak
Merkezi Silikon Vadisi’nde bulunan 500 Startups ağı altında faaliyet gösteren ve Türkiye’nin ilk ABD merkezli girişim sermayesi fonu olan 500 İstanbul, ülkemizdeki girişimcilik ekosistemine katkı sağlamaya kesintisiz devam ediyor. Yönetici Ortak Rina Onur Şirinoğlu’nun verdiği bilgiye göre, 500 İstanbul önümüzdeki 5 yıllık dönemde 100 girişime yatırım yapmayı hedefliyor. Şirinoğlu, “Amacımız, Türkiye’den çıkıp dünya genelinde başarıya ulaşan, değeri milyar dolarlarla ifade edilen şirketler oluşmasına destek olmak” dedi.
70 milyon dolara ulaştı
Startups.watch verilerine göre 2016 yılında Türkiye’deki 131 startup toplam 70 milyon dolarlık yatırım çekmeyi başardı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise 23 startupa toplam 19.4 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bunun 13 milyon dolar gibi önemli bir kısmı iyzico’ya yapıldı. Bu rakamlarla Türkiye Güneydoğu Avrupa’nın startup yatırımı bakımından en büyük pazarı oldu.
Bu yıl 4 milyon lira yatıracak
5. yılını geride bırakan İstanbul'un ilk melek yatırımcı organizasyonu Galata İş Melekleri (GBA), 2016’da 10 adet startupa yatırım yaptı. Bu girişimlere yaptığı yatırım miktarı ise 3 milyon TL'yi aştı. 26 melek yatırımcı üyesi bulunan kuruluş, geçen yıllarda yatırımlarında özellikle SaaS, pazaryeri ve fintech alanlarında faaliyet gösteren girişimlere ağırlık verdi. GBA Başkanı Emre Kurttepeli, bu yıl 10 yeni girişime 4 milyon TL'lik yatırım yapmayı hedeflediklerini açıkladı.
Silikon Vadisi’ne gitme fırsatı
Dünyanın en büyük melek yatırımcı ağına sahip olan Keiretsu Forum’un Türkiye ayağı Keiretsu Forum Türkiye, girişimcilere Silikon Vadisi’nin kapılarını açacak bir eğitim programına başladı. Starcamp Eğitim Programı, girişimcileri Silikon Vadisi’ndeki tek Türkiye eksenli kuluçka merkezi Starturk’te kapsamlı bir eğitimden geçirecek. Bu sayede girişimciler Palo Alto’da ABD’li firmalar ve melek yatırımcılarla yakından tanışma ve sunum yapma fırsatı yakalayacak.