ÖZGÜL ÖZTÜRK
Türkiye’nin de aralarında olduğu 20 ülke, robotik ve kodlamayı müfredata koydu. Geleceğin kalifiye insan gücünü yetiştirmek için gerekli bu eğitimlerde kullanılan materyallerin dünya genelindeki hacmi ise 165 milyar dolara ulaştı. 2025 yılında 410 milyar dolara ulaşması öngörülen sektörden pay almak isteyen Türk girişimciler Çin, ABD ve Kore’nin hakim olduğu bu pazardan pay almak için robotik eğitim setleri üretmeye başladı. Bunlardan biri Twin. 5-13 yaş arasındaki çocuklara fiziksel ve dijital eğitim setleriyle kodlama öğrettiklerini anlatan Twin Kurucu Ortağı Asude Altıntaş şunları kaydetti:
10 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYOR
“MEB okulları, üniversiteler, özel eğitim kurumları ve öğrenciler kodlama eğitimi almak için robotik setlerimizi alıyor. Bugüne kadar 1000 okulda 300 bin çocuğa ulaştık” dedi. Beylikdüzü ve Gebze’de ürettiği eğitim setlerini 10 ülkeye ihraç eden şirket, daha fazla ülkeye ulaşmak için geçtiğimiz günlerde Londra’ya bir ofis açtı. Bugüne kadar 14 melek yatırımcıdan 500 bin $ yatırım aldıklarını ifade eden Altıntaş, “Şimdi yurtdışında 1.5 milyon poundluk yeni bir yatırım turuna çıkıyoruz” dedi.
100 İLA 1000 DOLAR ARASINDA SATILIYOR
Girişimci Mehmet Halit Calayır ve Münevver Calayır tarafından 2008’de kurulan Robot Sepeti de, sektördeki eğitim kurumlarına robotik ve yapay zeka teknolojileritedarik ediyor. 10 yıl önce sektördeki açığı görerek bu işe başladıklarını anlatan Halit Calayır, “Şu anda 100’lerce firma var. Çünkü henüz dünyada robotik kodlama eğitim ekipmanları ihtiyacının yüzde 19’u karşılandı” dedi. Calayır, robotik kodlama eğitimleri için kullanılan robotların 100 ila 1000 dolar arasında fiyatlara satıldığı bilgisini verdi.
MESLEKLERİN %47’Sİ ORTADAN KALKACAK
Araştırmalara göre önümüzdeki 25 yılda, var olan mesleklerin yüzde 47’si ortadan kalkacak. Geleceğin meslekleri, robot teknolojisi, siber güvenlik uzmanı, yapay zeka uzmanı, bulut mimarı, sanal gerçeklik uzmanı, veri bilimcisi olacak. Endüstri 4.0’ın ihtiyacına yönelik bu personeli yetiştirmek için ilkokuldan başlayarak kodlama bilen nesillerin yetiştirilmesi şart. Bu nedenle dünya genelinde robotik ve kodlamaya yönelik eğitim materyalleri üreten startup’ların değeri her yıl artıyor.
KODLAMA NEDİR?
Kodlama, bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmına verilen addır. Kodlama öğrenerek yetişen gençler, bilişimle üretim, donanımsal, yazılımsal ve tasarımsal bileşenleri kullanarak, yeni ürün ve çözümler geliştirebiliyor.