Maliye Bakanı Naci Ağbal, gıdada tarladan tüketiciye ulaşan zincire kadar alınacak tedbirlerle ilgili çalışmaların çeşitli bakanlıklar ve birimler tarafından da halen sürdürüldüğünü ve bu kapsamda bazı adımların görüleceğini bildirdi. Ağbal, gıda komitesinin çalışmaları kapsamında bazı düzenlemelerin hayata geçirildiğini kaydederek, "Enflasyon üzerinde baskı oluşturabilecek alanlara yönelik tedbirler alındı ve alınmaya devam edecek. Ekonomide belirleyici faktör olan enflasyonun aşağı çekilmesi için kararlı tutumumuzu sürdüreceğiz" dedi.
YOĞUN ÇALIŞMA VAR
Maliye politikasının para politikasına her aşamada destek olacağını, enflasyon dinamiklerinin aşağı yönlü olması konusunda her alanda gayretleri bulunduğunu ifade eden Ağbal, "Bu konuyla ilgili kısa-orta vadede alınması gerekenlerle ilgili yoğun çalışmamız var" dedi. Ağbal, bu sene enflasyonun yıl sonu için belirlenen sınırlar içinde kalması konusunda para ve maliye politikasında çok dikkatli çaba yürüttüklerini, bu kapsamda Bakanlar Kurulu kararı ile tütün ürünleri ve sigarada maktu-asgari maktu ÖTV tutarlarının artırılmamasının karara bağlandığını söyledi.
SİGARAYA ZAM YOK
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile tütün ürünlerinin asgari maktu ve maktu vergi tutarlarında, ÖTV kanununa göre ÜFE oranında yapılması öngörülen otomatik maktu vergi artırımının temmuz-aralık dönemi için uygulanmayacağı açıklandı. Vergi artışı olmaması yönündeki kararın ardından herhangi bir şekilde sigara fiyatlarına artış yapılmasını gerektirecek bir sebep kalmadığını kaydetti.
Kayıp 60 milyon lira
Ağbal, sigara ve tütün ürünlerinde vergi artışı yapılmamasının nedeniyle teorik olarak meydana gelen vergi kaybının 60 milyon lira olarak hesaplandığını kaydetti. Bakan Naci Ağbal "Burada fiskal kayıptan söz etmek doğru değil" diye konuştu.
Sepet içindeki ağırlığı yüksek
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Ağbal, "Bu sene enflasyonun yıl sonunda belirlenen sınırlar içinde kalması konusunda para politikası ve maliye politikasında çok dikkatli ve özenli çaba yürütüyoruz" dedi ve şöyle devam etti: "Sigara, enflasyon sepeti içinde önemli bir yekün oluşturuyor. Geçen sene de sigara fiyatlarında artışlar meydana geldi; o da 2016 enflasyonunu etkiledi ve 2017'de baz etkisi yarattı. Bu sene bu kaynaktan gelebilecek enflasyonist etkileri ortadan kaldırmak amacıyla Bakanlar Kurulu kararıyla vergi artışı yapmamaya karar verdik."
Senede 2 kez yapılıyor
Enflasyon sepetinde yüzde 5.87 ağırlığa sahip alkollü içecekler ve tütün ürünlerine yılda iki kez Yİ-ÜFE oranında zam yapılıyor. İlgili zamların sonuncusu geçtiğimiz yıl sonunda, aralık ayında gerçekleştirildi.