Gıda ve tarımda hedef 50 milyar dolar ihracat

Fındık hasadının devam ettiği Giresun'da konuşan TİM başkanı Mustafa Gültepe, 2022'de 27 milyar dolar seviyesinde olan tarım ve gıda ihracatını 2028'de 50 milyar dolara çıkarmak istediklerini söyledi.

SERDAR SAĞLAM

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tarım Kurulu, ağustos ayı toplantısını fındık hasat mevsiminin devam ettiği Giresun'da gerçekleştirdi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2028'de 400 milyar dolarlık mal, 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefi olduğunu hatırlattı.

27 SEKTÖRE ÇAĞRI

Hedefe ulaşmak için 27 sektörün maksimum katkıyı yapmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Gültepe, "Küresel iklim değişikliği nedeniyle dünyada gıda ve tarımsal ürünlerin önemi her geçen yıl daha da artıyor. Bunu fırsata dönüştürmek durumundayız. Mevcut tarım alanlarımızı verimli bir şekilde işleyebilir ve kullanabilirsek hem tüketicinin bol, kaliteli ve ucuz gıdaya erişmesini sağlar hem de ihracat yoluyla ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz. 2028'deki 400 milyar dolarlık hedefe ulaşmada gıda ve tarım sektörümüzün çok kritik bir rolü olacağını düşünüyorum. 2022'de yaklaşık 27 milyar dolarlık gıda ve tarım ürünü ihraç ettik. Biz 2028 yılı için gıda ve tarım ihracatımızı 50 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Tüm prejeksiyonlarımızı ve çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Fındık hasat mevsimi nedeniyle TİM Tarım Kurulu'nu Giresun'da topladıklarını belirten Gültepe, sözlerini şöyle tamamladı: "Dünyanın toplam fındık üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini gerçekleştiriyoruz. 2022'de 313 bin ton fındık ihracatı karşılığında ülkemize 1 milyar 750 milyon dolar gelir kazandırdık. Üretimde verimliği artırabilir ve fındığı işleyerek katma değerli ürün haline getirebilirsek ülkemize çok daha fazla döviz kazandırabiliriz."

GELİR DESTEĞİ SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Hasan Osman Sabır ise konuşmasında üreticiyi destekleme yöntemlerinin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Üreticiye doğrudan gelir desteği sisteminde radikal değişiklikler yapılmalı. Yeni sistemle verilen prim önemli miktarda artırılmalı, prim verilme kriterleri tekrar elden geçirilmeli" diye konuştu.

TANINAN TEDARİKÇİ OLMAK İSTİYORUZ

TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, tarımsal üretimin ve gıdanın tüm dünya için stratejik önem kazandığını vurguladı. Mutlu, "Avrupa başta olmak üzere etrafımızda yüksek alım gücüne sahip büyük bir nüfus var. Biz artık en yüksek alım gücüne sahip pazarların tanınan tedarikçisi olmayı hedefliyoruz. Bunu başarabilir, Avrupa, ABD ve Japonya gibi alım gücü yüksek ülkelerde markalarımızla var olabilirsek ülkemiz için en yüksek katma değeri yaratabiliriz" dedi.