Gıda güvenliğini artıracak yerli yazılım geliştirildi

Visratek firması, bitki koruma ürünlerinin üretimden çiftçiye gidene kadar bakanlık denetiminde olmasını sağlayacak bir yazılım geliştirdi.

MİRAY ÇİMEN

Gıda güvenliğini öncelikli programı haline getiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına zirai ilaçlar hakkında bir destek de yerli firmalardan geldi. Konu hakkında bir yazılım geliştiren Visratek firması, bitki koruma ürünlerinin üretimden çiftçiye gidene kadar Bakanlık denetiminde olmasını sağlayacak. Böylece vatandaşın tükettiği gıda ürünündeki ilaç kalıntısı, pestisit minimuma inecek. 

TÜM ADIMLARA TAKİP

MKV Danışmanlık ve Duba Elektronik’le stratejik işbirliği yapan Visratek firması sisteme üretici, bayi ve toptancı gibi tüm paydaşların entegrasyonu için “bitkosis” isimli bir yazılım ve otomosyon sistemi geliştirdi. ODTÜ Teknokent bünyesinde Türk mühendisler tarafından geliştirilen sistem hakkında bilgi veren Visratek Genel Müdürü Fatih Ömrüuzun, “Tüm ürünleri üretim aşamasında benzersiz kimlik bilgisi içeren karekodlarla etiketliyoruz. Bu sayede, üretim otomasyonundan bayi tarafından çiftçiye satışına kadar tüm adımları Bakanlık takip edebiliyor” dedi.

Pilot üretici seçildi

Yazılım sayesinde çiftçiler ihtiyacı olandan fazla bitki koruma ürününü satın alamayacak. Örneğin 10 dönüm için ne kadar ürün gerekiyorsa ondan fazla miktarda alım yapamayacak. Böylece tüketiciler ilaç kalıntılı ürün yemeyecek. Geliştirilen otomasyon sistemiyle Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi’ne entegre olarak üretim gerçekleştiren Mersinli bir tesis, pilot üretici seçildi.