Gıda güvenliği için adımlar atalım

Dünya Helal Zirvesi'nde mesaj gönderen Erdoğan, gıda güvenliği açısından atılan her adımı stratejik gördüklerini belirterek İslam ülkelerine işbirliği çağrısında bulundu. Erdoğan zirveden yeni ortaklıklar beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en büyük 'helal organizasyonu olan 9'uncu Dünya Helal Zirvesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo 2023 Fuarı,'na video mesaj ile katılım gösterdi. "Gerek tüketicinin helal belgeli ürün ve hizmetlere erişiminin temini; gerekse helal ürün ve hizmetlerin uluslararası ticarette dolaşımının kolaylaştırılması için belgeleme ve standartlaşma çok mühimdir" diyen Erdoğan tüm İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyelerini İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC)'e üye olmaya davet etti. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim sebebiyle gıda güvenliğinin ehemmiyeti çok daha iyi anlaşıldığını belirten Erdoğan gıda güvenliğinin sağlanması yönünde alan atılan her adımın stratejik önemde olduğunu belirtti.

5 TRİLYON DOLARLIK PAZAR

Helal belgeli ürün ve hizmetlere olan talebin her geçen gün arttığına dikkat çeken Erdoğan şunları kaydetti: "Bugün dünya helal dünyası toplam 5 trilyon doları alan bir büyüklüğe ulaşmıştır. Bu rakam ortaya çıkan ihtiyaç ve beklentiler doğrultusunda her geçen gün artıyor. Helal belgeleme ve standartlaşma çok mühim. 2010 yılında faaliyete geçen SMIIC'in faaliyetleri bu bakımdan hayati öneme sahiptir. Ülkelerin tamamını enstitüye üye olmaya; böylelikle helal belgelendirmedeki ihtilafları, uyuşmazlıkları ve güvensizlikleri ortadan kaldırmaya davet ediyorum. Türkiye olarak ülkemize kazandırdığımız Helal Akreditasyon Kurumu ile bu meseleye verdiğimiz önemi gösterdik. Kurumumuzun faaliyetlerini her daim destekleyerek helal sektörünün ülkemizde hak ettiği konuma gelmesini sağlayacağız."

40 ÜLKEDEN 500 FİRMA KATILDI

Dünya Helal Zirvesi'yle eş zamanlı düzenlenen Helal Fuarı'na 40'tan fazla ülkeden 500'den fazla yerli-yabancı firma katıldı. 4 gün sürecek olan fuara, bini aşkın profesyonel ziyaretçi bekleniyor. Dünya Helal Zirvesi Konsey Başkanı ve Discover Events Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ete, helal pazarının fırsatlara açılan bir kapı olduğunu söyledi. Törende konuşan SMIIC Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Sami Şahin, helal alanında standartlar hazırlayarak dünya çapında paydaşlara hizmet sunmayı hedeflediklerini ve şu ana kadar 17 komite ile 55 standart yayınladıklarını belirtti.

TÜRKİYE HELAL GIDANIN MERKEZİ OLMALI

Törende konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Gümen sektördeki en can alıcı konuların başında helal gıdanın geldiğini ve bu alanda Türkiye'nin merkez haline gelmesinin önemli olduğunu söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de törende şunları söyledi: "AB ülkeleri bir Hristiyan kulübü. Kendi içlerinde çok iyi organize olmuşlar. Sınırları kaldırdılar, insanlar ve mallar serbestçe dolaşıyor. Bizim de islam ülkeleri olarak aynı şeyi yapmamız gerekiyor. Biz birlik olmazsak başımıza Filistin'deki, Gazze'deki olaylar gelmeye devam edecek."