Gıda fiyatlarını donduracak karar

Gıda Komitesi, meyve-sebzede tedarik aşamasında % 30’a ulaşan fireyi düşürmek için yeni standartlar belirledi. Ürünler özel ambalajlarla paketlenecek, soğutuculu araçlarla taşınacak. 

Enflasyondaki artışın ana kalemlerinden olan gıda fiyatlarını kontrol altına almak için önemli kararlar alındı. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, yaş meyve-sebzede tedarik zincirinde yüzde 25-30’a ulaşan firenin düşürülmesi için yeni standartlar belirlerken bunların zorunlu olarak uygulanması ve bu geçiş sürecine ilişkin de bazı kararlar aldı. Komitenin sektreteryasını yürüten Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında yapılan toplantıda yaş meyve-sebze arz zincirine ilişkin yapısal konuların yanında hayvancılıkta yem maliyetleri, hayvancılık destekleme programları ve lisanslı depo kullanım modellerine ilişkin hususların değerlendirildiği belirtildi.  

ENFLASYONDAKİ PAYI YÜZDE 21.77 

TÜİK'e göre gıda kalemi enflasyon üzerinde yüzde 21.77 ağırlığa sahip. Hükümet enflasyondaki yüksek seyrin ana nedenlerinden olan gıda fiyatlarını düşürmek üzere son dönemde çeşitli adımlar atıyor. Açıklamada kararlara ilişkin şöyle denildi: "Ürünlerin hasat sonrasında uluslararası normlara uygun ambalajlarla paketlenmesi, nakliye süreçlerinin iyileştirilmesi için frigorifik (soğutuculu) araçlarla taşınması ve satış noktalarında soğutuculu reyonlarda sergilenmesi hususlarında yeni standartlar belirlenmiştir. Burada zorunlu uygulamaya geçilmesine ve geçiş sürecinin yönetilmesine ilişkin kararlar alındı." 

Hayvan yeminde vergi indirimi

Komitede gıda fiyatlarındaki yükselişte önemli bir payı olan bir diğer kalem olan et fiyatlarına ilişkin de bazı adımlar atıldı. Komite et üretim maliyetlerinin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan yem maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla çeşitli yem hammaddelerine ilişkin gümrük vergilerinde düzenleme yapılmasına karar verdi. 

Tedbirler konuşuldu

Bu alanda yapısal olarak ise hayvancılık teşvik ve desteklerinin etkinliğini artıracak tedbir önerileri görüşüldü. Toplantıda görüşülen bir diğer konu ise lisanslı depoculuk uygulamalarına ve muhtelif depo kullanım modellerine ilişkin hususların müzakeresi oldu. 

Toptancı halleri modernleşecek

Toplantıda toptancı hallerinin modernizasyonuna ilişkin çalışmalarda gelinen aşamanın da değerlendirildi ve atılması planlanan adımlar hakkında komiteye bilgi sunuldu. TCMB açıklamasında bu konuya ilişkin,  "Kritik hususların karara bağlanması amacıyla takip eden ilk komite toplantısının bu gündemle gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı" ifadesine yer verildi.