Gıda devleri el ele verdi: Çözüm onarıcı tarımda

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi kapsamında bir araya gelen ‘One Planet Business for Biodiversity’ platformu gıda güvenliği için üç maddelik reçeteyi açıkladı: Onarıcı tarım, ürün çeşitliliği, orman tahribatının önüne geçilmesi... 

Dünya gıda devleri, sürdürülebilir tarım için güçlerini birleştirdi. Geçtiğimiz ay içinde ABD’nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi kapsamında kuruluşu resmi olarak açıklanan ‘One Planet Business for Biodiversity’ (OP2B) platformu son dönemde tarım alanında uygulanan yanlış politikalara dikkat çekerken, dünya gıda güvenliğinin sağlanması ve biyoçeşitliliğin korunması için acil önlemler alınması gerektiğini duyurdu.

TÜRKİYE’DEN MİGROS VAR

Türkiye’den Migros’un da aralarında bulunduğu toplam 19 şirketin temsil ettiği platform tarafından yapılan açıklamada, üye kuruluşların belirlenen üç ana konu başlığının en az ikisinde harekete geçme sözü verdiği belirtilirken, bu üç madde ‘onarıcı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak’, ‘dirençli tarım modelleri ve ürün çeşitliliği’ ve ‘orman tahribatıyla mücadele, ekosistemlerin korunması’ olarak sıralandı. 

YAYGINLAŞMASI İÇİN ÇALIŞIYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Anadolu Meraları kurucusu Durukan Dudu, OP2B’nin çözüm önerileri arasında başı çeken ‘onarıcı tarım’ uygulamalarını Türkiye’de yaygınlaştırmak için uzun yıllardır projeler yürüttüklerini söyledi. Dudu, “Onarıcı tarım, insan için gıda üretirken ekosistemleri, toprak ve su varlıklarını, her türlü canlı çeşitliliğini korumanın ötesinde iyileştiren teknik, yöntem, uygulama ve araştırmaları kapsayan geniş bir yelpaze. Onarıcı tarım aynı zamanda bir paradigma değişimi” dedi.

İŞTE DÜNYA TARIMINI KURTARACAK FORMÜL

- Topraktaki organik maddeyi artıran onarıcı tarım uygulamaları desteklenecek. Bu yolla karbon yutağına dönüşen toprakların hem su tutma potansiyeli artacak hem de verimler yükseleceği için çiftçilerin gelirleri artacak. Aynı zamanda çok kaliteli, yüksek besin değerli gıda üretilmiş olacak.

- Tarımda biyolojik çeşitliliğin artmasını sağlayacak, yerel türlerin de devamını koruyacak ürün çeşitlendirmesine gidilecek. Markalar yeni ürün portföyleri hazırlayarak böyle ürünlere tüketici talebi yaratacak.

- Dünyanın en önemli ve kırılgan otlak, sulak ve orman ekosistemleri için ürün tedarik zincirinde çeşitli önlemler alınacak. 

TÜRKİYE DE AKTİF ROL OYNAYACAK

Dünyanın önde gelen 19 şirketinin onarıcı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için harekete geçmesini geç kalınmış olsa da dünya için olumlu bir adım olarak yorumlayan Durukan Dudu, “Türkiye’nin önde gelen market zincirlerinden Migros’un da bu platformda yer alması aslında ülkemizin de bu sorunun çözümünde aktif rol oynayacağını gösteriyor. Biz de hem Türkiye’de hem de yurtdışında onarıcı tarımda edindiğimiz tecrübeyi sorunun çözümü için ortaya koymaya; bu konuda üzerimize düşen tüm sorumluluğu üstlenmeye hazırız” dedi.