Geçen yıl 81 ilde Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı gıda kontrol görevlileri tarafından 1 milyon 378 bin 185 gıda denetimi gerçekleştirildi. Bu kontrollerin 14 bin 353'üne idari para cezası uygulandı, 146'sı için Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Para cezalarının toplam tutarı 157 milyon 71 bin 469 liraya ulaştı.
ALO 174'E İHBAR YAĞDI
Geçen yıl ALO 174 Gıda Hattına gelen toplam 175 bin 618 çağrıdan 84 bin 972'si sonuçlandırıldı. Hattın faaliyete geçtiği 14 Şubat 2009'dan bugüne kadar 2 milyon 687 bin 138 arama gerçekleştirildi. Bu aramalardan 847 bin 397'si başvuru olarak alındı ve 845 bin 197'si neticelendirildi. Gıda güvenilirliğine yönelik denetim ve incelemeler, ithalat ve ihracatta yapılan kontroller dahil olmak üzere birincil üretim aşamasından tüketiciye kadar tüm süreçlerde işletmelerin onay/kayıtları ile şüphe, şikayet, izleme, izlenebilirlik, gözetim ve denetim gibi farklı hizmet ve tekniklerin tümünü içeriyor. Gerekli görülmesi halinde numune alınarak analiz yapılmak üzere Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüklerine gönderiliyor. Yapılan resmi kontroller ve analiz sonrası olumsuzluk tespiti halinde gıda işletmelerine idari yaptırım uygulanıyor.
MARUL TARLADA 2, TEZGAHTA 10 LİRA
Bursa'da tarlalarda marul hasadı başladı. Tarlada üreticiden 2 liraya alınan marul 10 kilometre ötede market ve pazarda 10 liradan satılıyor. Marul hasadının 15 gün önce başladığı ifade eden Dudaklı köylü üreticiler duruma tepki göstererek, "Tarlada marulu biz 2 ila 3 liradan satıyoruz. Ama bizden alınan marul tezgahta 10 ila 12 liradan satılmakta, uygun fiyata marul almak isteyen üretici gelsin tarladan alsın, tarlada ürün uygun fiyata mevcut" çağrısında bulundu.
HATAY'DA ÇİLEK ÜRETİCİLERİNDEN ARACILARA TEPKİ
Hatay'ın Yayladağı ilçesinde çilek üreticileri, ürünlerini düşük fiyattan alıp tüketiciye yüksek fiyattan sattıkları gerekçesiyle aracılara tepki gösterdi. Yayladağı Çilek Kooperatifi Başkanı Fehim Yaşekmez, Türkiye'nin en güneyinde bulunan ilçelerinde devlet desteğiyle çilek üretimine başlandığını söyledi. İlçede çilek sayesinde yaklaşık 4 bin kişinin istidam edildiğini aktaran Yaşekmez, şöyle konuştu: "Üreticiden ucuz fiyata alıp tüketiciye 3 katı fiyatına satmaya çalışan aracı, komisyoncu ve ihracatçılardan şikayetçiyiz. Geçen yıl fiyat 12 lirayken bu yıl 4 liraya çilek alıyorlar. Aracılar kendi aralarında anlaşarak bazen hiç ürün almıyorlar. Bazen de düşük fiyata almak istiyorlar. Çiftçimizi bitirmeye çalışan bu aracılardan devletimizin bizi kurtarmasını istiyoruz."