Enflasyon kimde yıllık yüzde 8.55’e geriledi. Gıda fiyatlarındaki artışsa, yüzde 9.52’den yüzde 7.85’e düştü. Fakat buna rağmen marketteki fiyatlarda pek değişiklik yok, yani hâlâ el yakıyor.. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasındaki farkın bir türlü kapanmadığına dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:
FARK BİR TÜRLÜ KAPANMIYOR
FİYATLAR ‘KABAK’ TADI VERDİ!
Kasımda fiyatı en fazla artan ürünün markette ve üreticide kabak, fiyatı en fazla düşen ürünün ise markette limon, üreticide patates olduğunu belirten Bayraktar, “Markette fiyat düşüşü en fazla yüzde 16.16 ile limonda olurken bunu, yüzde 13.15 ile maydanoz, yüzde 8,54 ile tavuk eti izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 43.32 ile kabakta yaşandı. Kabağı, yüzde 36.60 ile domates, yüzde 16.95 ile sivri biber izledi” dedi.
ARTIŞLAR NEDEN KAYNAKLANIYOR?
Şemsi Bayraktar’a göre, fiyat değişimlerinin nedenleri şöyle:
• Üreticide en fazla fiyat artışının görüldüğü kabak, domates, sivri biber, salatalık, patlıcanda arz örtü altından sağlanması, yayla seralarında hasadın sonuna gelinmesi ve ihracatın az da olsa hızlanmasıyla fiyatlarda artış yaşandı.
• Elmada piyasaya sunulan ürünlerin soğuk hava depolarından sağlanmaya başlaması fiyatlarda artışa yol açtı.
• Kuru soğanda kasım ayında yaşanan fiyat artışında piyasaların biraz olsun hareketlenmesi etkili oldu.
• Mandalinada bu yıl meyve tutumunun az olmasına bağlı olarak fiyatlarda artış yaşandı