GİB vergi borcu yapılandırma işlemi nasıl yapılıyor?

Borç yapılandırma paketi yasalaştı. Kasım ayında yürürlüğe giren ve başvuru süresi 1 Şubat'ta sona eren yapılandırma yasasının ardından kapsamı daha da genişletilerek Meclis'e gelen ikinci yapılandırma paketi yasalaştı.

Yapılandırma devreye girdi. Vergi, SGK borcuyla tüm idari cezaları da kapsayan yeniden yapılandırma paketi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılandırma kapsamında sadece SGK ve Maliye'ye olan borçlar 475 milyar lirayı buluyor. Borç yapılandırmanın yanında sicil affı ile stok afı ve matrah artırımı kolaylığı da getiren vergi borcu yapılandırma başvuruları başladı.

VERGİ BORÇLARI NASIL YAPILANDIRILACAK?

Vergi borçlarında yapılandırma sürecine girebilecek olan vatandaşlar, bu işlemler için internet vergi dairesini kullanacak. Buraya giriş yapabilmek için üye olma ya da E-Devlet şifresini kullanma hakkına sahip olan vatandaşlar, karşılarına çıkacak olan ekrandan işlemlerini gerçekleştirecek.

Matrah artırımı kolaylığının yanında sicil ve stok affı da öngören düzenleme 30 Nisan'a kadar olan borçları kapsıyor. Ayrıca kesinleşmemiş ya da yargı aşamasında olan resen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatlarıyla gümrük vergileri de çeşitli oranlarda yapılandırılacak. Borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde borçlular, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edecek.

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA BAŞVURU İŞLEMİ SON GÜN NE ZAMAN?

Yapılandırmada 31 Ağustos'a kadar başvuru yapılması gerekiyor.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Yapılandırmadan faydalanacaklar, ödemelerini 6, 9, 12 ve 18 aylık taksitler halinde ödeyebilecekler.

Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları, yapılan düzenlemeyle dikkate alınmayacak.

VERGİ BORCU NASIL SORGULANIR?

E-Devlet şifreniz ile e-Devlet sisteminden vergi borcu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ana sayfada yer alan https://www.turkiye.gov.tr) linkini tıklamanız gereklidir.