Getiri garantisi olacak! TL'ye teşvik için gelire endeksli senet

Hazine, Türk lirası cinsi varlıkların teşvik edilmesi amacıyla gelire endeksli senet ihraç edecek. Senetler 3 ayda bir kupon getirisi sağlayacak, asgari getiri garantisi olacak. Getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarrufların Türk lirasından değerlendirilmesinin teşviki ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirileceğini açıkladı.

15 HAZİRAN'DA BAŞLIYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca, duyurulan Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde atılacak adımların detayları aktarıldı. Vatandaşların tasarruflarını Türk lirasında değerlendirmesini teşvik ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla uygulanacak yeni çalışmaya ilişkin şu açıklama yapıldı:

"Bakanlığımızca vatandaşların tasarruflarını Türk lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, GES talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir. Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir. İhraç edilecek senetler 3 ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır."

ORAN İLAN EDİLECEK

"Senedin kupon ödemesinde esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir."

KUR KORUMALI HESAP 1 TRİLYONA KOŞUYOR

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarında biriken tutar bir haftada 27 milyar lira arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 904.1 milyar TL'den 931 milyar TL'ye çıktı. Aynı haftada krediler 6 trilyon 35.3 milyar TL'den 6 trilyon 127.8 milyar TL'ye, mevduat 6 trilyon 605.3 milyar TL'den 6 trilyon 674.1 milyar TL'ye çıktı.

BDDK'DAN KREDİ DÜZENLEMESİ

BDDK, tüketici kredilerinin genel vade tutarını 50-100 bin TL arasında olanlar için 24 ay, 100 bin TL üzerindekiler içinse 12 ay olarak belirledi. Yapılan düzenlemeyle, kredi kartları için de asgari ödeme tutarı yeniden belirlendi. Buna göre limiti 25 bin TL altında olan kartlarda asgari ödeme, harcama tutarının %20'si, 25 bin TL'nin üzerinde olan kartlarda ise harcama tutarının %40'ı olacak.

EKONOMİDE ÇÖZÜM ODAKLI YENİ ADIMLAR ATILACAK MESAJI

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli senet ihracı duyurusundan önce yaptığı açıklamada Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde yeni adımların atılacağını açıkladı. "Art niyetli felaket tellallarına prim vermeyin" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Yaklaşık 10 trilyon TL büyüklüğündeki Türkiye ekonomisinin başarısını dönemsel birkaç veri ile gölgelemeye çalışmak ekonomiye ve potansiyelimize kelimenin tam anlamıyla haksızlıktır. Bazı ekonomi başlıklarında, hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edeceğiz, yeni adımlar ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır."