GES'i 83 bin kişi aldı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tasarruflarını Türk Lirası'nda değerlendirmek isteyen vatandaşlara alternatif sunmak amacıyla geliştirdikleri Gelire Endeksli Senetler'in (GES) ihracına talebin beklentiyi aştığını söyledi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından Kayseri'de düzenlenen "Kültepe Ekonomi Zirvesi"nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "GES'lere yönelik talep tabana yayılmış ve 5 milyar liralık beklentimizin üzerine çıkmıştır. Toplamda 83 bin 816 bireysel yatırımcı 6,6 milyar liralık talep göstermiştir" dedi.

KONUT KREDİSİNE AYAR

Makro ihtiyati duruşu bir adım daha ileriye taşımak ve kredilerin hızını büyüyerek talep eden enflasyona neden olmasını engellemek amacıyla önceki gün BDDK'nin bazı ek düzenlemelere gittiğine de dikkati çeken Nebati, "10 milyon lira üzeri değere sahip konutlar için artık konut kredisi alınmayacaktır. İkinci el konutlarda 5-10 milyon lira arası için 2,5 milyon lira, birinci el konutlarda 3,5 milyon lira kredi kullanımı sağlanabilecektir. Ayrıca, söz konusu değişiklik kapsamında iklim değişikliği alanındaki ortak çabaların desteklenmesine katkıda bulunmak için enerji sınıfı A ve B olan konutlar açısından kredi değer oranında farklılaştırmaya gidildi" diye konuştu.

YABANCILAR BÜYÜMEYİ GÜNCELLİYOR

Türkiye'nin, 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüme oranıyla yoluna devam ettiğini kaydeden Nebati, "Son dönemde görüyoruz ki, uluslararası kuruluşlar 2022 yılı küresel büyüme tahminlerini sürekli aşağı yönlü güncellerken ülkemize yönelik tahminlerinde yukarı yönde bir güncelleme yapıyor" diye konuştu.