Ekonomi yönetimi, TL kullanımını ve cazibesini artıracak uygulamalara devam ederken, küresel enflasyon gelişmelerinin etkilerini azaltmak için de sıkılaştırıcı adımlar attı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, önceki akşam gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) çıkaracaklarını, talep toplama işlemlerinin 15 Haziran'dan itibaren gerçekleştirileceğini bildirdi. Sadece gerçek kişilere sunulacak olan bu enstrüman ülke genelinde duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecek. İhraç edilecek senetler 3 ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacak. İşte paket kapsamındaki önlemler...
PAKETTE HANGİ ÖNLEMLER VAR?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yabancı yatırımcıya tahsisli swap imkanı sunmak için çalışma yapıyor.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Borsa İstanbul bünyesinde Emtia Borsası kuruldu. Böylece emtia yatırımı için yurtdışına gitmek zorunda kalan yatırımcılar, işlemlerini yurtiçinde yapabilecek. Altın sertifikası ihracı için de çalışmalara başladı.
SPK, halka arzlarda da komisyon indirimi yaptı. Yurtdışı borsalarda halka arz için başvuran şirketler artık SPK'ya ihraç ücreti ödemeyecek.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) TL cinsinden ticari kredilere yüzde 10 oranında uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20'ye yükseltti.
UYGULAMALAR DEVAM EDECEK
Hazine ve Maliye Bakanlığı, dünkü açıklamasında serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden, TL'nin kullanımını ve cazibesini artıracak uygulamalara devam edileceğini bildirdi. Enflasyonla mücadelenin birincil önceliğini koruduğu belirtilen açıklamada, "Bu mücadelede kurumlar arası eşgüdümün önemi açık olup tüm kurumlarımız attığı adımlarda ortak mücadele anlayışıyla hareket etmektedir" denildi. Açıklamada, "Maliye politikasında program hedeflerinden sapmadan büyüme, istihdam ve gelir dağılımını önceleyen uygulamalar devam edecektir. Zorunlu kamu giderleri dışındaki tüm alanlarda kontrol süreçleri etkinleştirilecek, böylece tasarruf sağlanacaktır" ifadelerine yer verildi.
TL VARLIKLARA ERİŞİM GENİŞLETİLECEK
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Yurtdışı yerleşikler için düzenlenecek tahsisli swap enstrümanıyla yurtdışı yerleşiklerin, belli alanlarda kullanılacak TL cinsi varlıklara erişimi genişletilecek. Ülkemiz, etkin, güvenilir ve uzun vadeli yatırım ortamı sağlamaktadır" dedi.
3 AYDA BİR YATIRIMCIYA GELİR İMKANI! EN AZ ENFLASYON ORANINDA GETİRİ BEKLENTİSİ
GES'ler vatandaşların yatırımlarını TL cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak öne çıkıyor. GES'lerin getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin (KİT) gelirlerine endeksli olacak. 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisiyle, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenmiş olacak.
KİT'LER BELLİ DEĞİL
Analistler, ekonomi yönetiminin kurlardaki yüksek oynaklık ve olası manipülasyonlara karşı insanları uyaran, TL kullanımını özendiren, enflasyonla mücadele kapsamında da sıkılaştırıcı adımlar attığını vurguladı. Ekonomist Enver Erkan da, gelir endeksli senetlerde detayların önemli olduğunu vurgularken, "Gelir, getiri ve vade yapısının nasıl olacağı ve hangi KİT'lerin gelirlerinin konu edileceği önemli. Senedin getirisinin en az enflasyonu oranı kadar ve ya üzerinde olması ya da TÜFE-ÜFE arasında optimal bir oranda olması gerek" değerlendirmesinde bulundu.
İŞ DÜNYASINDAN DESTEK: YENİ FIRSAT PENCERELERİ AÇILIYOR
Yeni tedbirlere iş dünyasından da destek geldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, açıklanan tedbirlerin, enflasyonla mücadele ve finansal istikrarın güçlendirilmesine önemli katkı vereceğini belirterek, "Bu kararların yatırımda yeni fırsat pencereleri açacağına inanıyoruz" diye konuştu.
İYİ BİR GETİRİ SAĞLAR
Avdagiç, piyasayı güçlendirecek bu kararların olumlu sonuçları olacağını öngördüklerini belirtti. Avdagiç, "15 Haziran'da başlatılacak gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin (GES), gittikçe daha da önemli olan TL tasarrufların iyi bir getiriyle teşvik edilmesine ve yatırıma, işe dönüşmesine katkı verecek. Sıkılaşma tedbirleri de enflasyonun gerilemesi için gereklidir" dedi. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın da, ekonomi politikasına yönelik açıklanan tedbirlerin serbest piyasa koşulları içinde Tl'nin kullanımını ve cazibesini artırmaya yönelik kararlar olduğunu ve enflasyonla mücadelede önleyici tedbirler olacağını bildirdi.
ŞİRKETLERE ZAM ÇAĞRISI
İTO Başkanı Avdagiç, ayrıca çalışanların enflasyona ezdirilmemesi için şirketlerde de gerekli tedbirin alınması gerektiğini bildirdi. Avdagiç, "İş dünyası olarak çalışanlarımıza karşı sorumluluklarımızı gözden geçirmeliyiz" dedi.