Gençlere kodlama eğitimi verilecek

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem gençlere kodlama eğitimi verileceğini açıkladı. Ertem’in verdiği bilgilere göre söz konusu eğitimi alan üniversite mezunu gençlere bir miktar ödeme ve de sigorta yapılacak.

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ertem, “AK Parti seçim beyannamesinde önümüzdeki 5 yılda ne yapılacağını açıkladı” diyerek muhalefetin işsizliği azaltacağını söylediğini ama nasıl yapacağını açıklamadığını belirtti. Ertem, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) İŞKUR ve üniversiteler işbirliği ile seçimlerin hemen ardından gençlere kodlama ve yazılım eğitimleri başlatılacağını söyledi. “Bu reform genç işsizliğin azaltılmasında önemli rol oynayacak” diyen Ertem, genç bir nüfusa sahip Türkiye ekonomisinde her yıl yaklaşık 1 milyon yeni istihdam sağlanamaması halinde işsizlik oranlarında artış yaşandığına dikkat çekti. 

ÖDEME DE YAPILACAK

Ertem’in verdiği bilgilere göre söz konusu eğitime katılan üniversite mezunu gençlere belli bir miktar ödeme ve sigorta da yapılacak; uygulama önümüzdeki dönemde genişletilecek. Erterm bunun yanında seçimlerden sonra OHAL’in kalkacağını belirterek bunun piyasalara olumlu yansıyacağını söyledi. Merkezi yönetimin mayıs ayında bütçe fazlası vereceğini belirten Ertem, Türkiye’nin mevcut piyasa fiyatlamasını haketmediğini belirtti. Merkez Bankası’nın seçim sonrası önceliğinin enflasyon hedeflemesi olduğunun altını çizdi.

KOBi’leri değerlendirecek

Ertem ayrıca  daha önce açılmasının planlandığı duyurulan kredi derecelendirme kuruluşuyla ilgili detaylı bilgi verdi. Ertem, “KOBİ’leri değerlendirecek bir tür kredi derecelendirme kuruluşu kuruyoruz. Devletin değil özel sektörün yapacağı derecelendirme kuruluşu seçimlerden hemen sonra devreye girecek. Bu derecelendirme kuruluşu zamanla uluslararası bir kuruluş olarak faaliyet gösterecek. Bu kuruluş bankaların kredi verebilmesini rahatlatacak, faizlerdeki köpüğü alacak” dedi.