Şubat ayı gelir kaybı destek ödemesi: Gelir kaybı ve kira desteği ödemesi başladı mı, ne zaman yapılacak?

Gelir kaybı desteği hakkında son durum gelişmesi yaşanıyor. Ticaret Bakanlığı'nın Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar için hizmete sunduğu ödemeler ile ilgili başvurular, ocak ayında e-devlet üzerinden alınmıştı. Peki, Esnaf gelir kaybı ve kira desteği ödemeleri başladı mı? Gelir kaybı desteği hesaplara yattı mı?

Gelir kaybı ve kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından faaliyet sunuldu. Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenen esnafa destek olmak amacıyla hizmete sunulan bu karar sonrası başvurular alınmıştı. Uzun zamandır takip edilen Esnaf gelir kaybı ve kira desteği ödemeleri başladı mı? Gelir kaybı desteği hesaplara yattı mı?

GELİR KAYBI DESTEĞİ YATTI MI, NE ZAMAN?

Gelir kaybı desteği ödemeleri bugün itibarıyla başladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Twitter hesabından ödemelere ilişkin açıklamada bulundu.

Bakan Pekcan, "Esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek kişi tacirlerimize yönelik şubat ayı gelir kaybı ve kira desteği ödemelerine başladık. Hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere yönelik gelir kaybı desteği ödemelerinin ilk taksiti 20 Ocak'ta, kira desteği ise 27 Ocak'ta ödenmeye başlanmıştı.

BAVURULAR UZATILDI

Gelen talepler üzerine desteklerden yararlanma şartlarını taşıyan ancak müracaatta bulunmayanlara yönelik e-Devlet üzerinden son başvuru tarihi 31 Mart 2021'e uzatılmıştı.

GELİR KAYBI VE KİRA DESTEĞİ TUTARLARI

Gelir kaybı desteği aylık 1000 lira olarak belirlenirken, 3 aylık süreçte toplamda 3 bin lira hibe desteği alınabilecek.

Gelir kaybı desteğine ek olarak esas faaliyetin yürütüldüğü iş yerinin kira olması halinde, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde aylık 750 lira olmak üzere üç aylık toplamda 2 bin 250 lira, diğer yerlerde aylık 500 lira olmak üzere toplamda 1500 lira kira desteği yapılacak.

İş yeri kira bedelinin kira desteği tutarının altında olması durumunda ise iş yeri kira tutarı kadar kira desteği verilecek.

Şartların sağlanması durumunda gelir kaybı ile kira desteğinden aynı anda yararlanılabilecek.

Destek kapsamına giren birden fazla işletmesi olanlara vergi sicil kayıtlarındaki esas faaliyet konusu üzerinden sadece 1 kez destek yapılacak. Kira ödemesi yapılan birden fazla iş yeri bulunması halinde sadece 1 iş yeri için kira desteği sağlanacak.