ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE
Geçtiğimiz 10-15 yılda dünya çapında teknoloji bazlı şirketlerin sayısı artarken, yatırım imkanları da çeşitleniyor Bu şirketler sayesinde her türlü materyalin 'kiralanması' mümkün olurken, mevcut yatırım araçlarına da sürpriz yeni ürünler ekleniyor. Mesela gelinlik artık bir kere giyip, köşeye kaldırılan, tek kullanımlık özel bir giysi değil, bir yatırım aracı. Eğer ünlü bir markadan, pahalı bir gelinlik aldıysanız veya bilinen bir markanın kıyafetine, çantasına sahipseniz, bunları yıllarca kiralayıp, gelir elde edebiliyorsunuz. Üstelik bunu sizin adınıza yapan platformlar var.
KONUTTAN BİLE KÂRLI
Şirket evlilikleri, birleşme ve satın almalara aracılık eden, bugüne kadar tamamladığı işlem sayısı 107'ye ulaşan finansal danışmanlık şirketi Pragma, bir süredir kendi yatırımlarıyla da dikkat çekiyor. Özellikle teknoloji bazlı, belli bir büyüklüğe ulaşıp, kendini kanıtlamış start up'lara yatırım yaptıklarını söyleyen Pragma CEO'su ve kurucu ortağı Değer Şahbaz, pandemi döneminde, siber güvenlik firması Binalyze, biyoteknoloji firması Enbiosis'in yanı sıra davetlere uygun elbise ve aksesuar kiralama şirketi Davet Çok Elbisem Yok'a (DCEY) da ortak olduklarını ifade etti.
YÜKSELEN TREND
Kıyafet, ayakkabı, çanta, gelinlik gibi ürünlerin kısa süreli kiralanmasının son yıllarda yükselen bir trend olduğunun altını çizen Şahbaz, bu yöntemle önemli gelirler elde etmenin mümkün hale geldiğini ifade etti. Bu yöntemle, bir gelinliğin, bir gayrimenkulden dahi daha karlı olabileceği örneğini veren Şahbaz, "750 bin TL'ye alınan bir gelinlikten ayda 25-30 bin TL gelir elde edilebiliyor. Şu anda bu fiyata bir konut satın almanın mümkün olmadığını düşününce bu oldukça iyi bir kazanç" diye konuştu.
BİRLEŞME VE SATIN ALMALAR REKOR KIRDI
2021'de küresel birleşme ve satın almaların önemli bir ivme kazandığını söyleyen Değer Şahbaz, "Bu dönemde global arenada şirket birleşmeleri ve satın alma işlemleri 5.8 trilyon dolarla rekor kırdı. Dünyada görülen bu geri dönüşün Türkiye'ye yansıması olarak da ülkemizde gerçekleşen toplam işlem hacmi 2020'ye göre artış gösterdi. 2021 yılında Türkiye'de birleşme ve satın almalarda 390 adet işlemle rekor kırılırken, toplam işlem hacmi de yüzde 12 artarak 10.1 milyar dolara ulaştı" diye konuştu.
2-3 MİLYON DOLARLIK GARDROBU OLANLAR VAR
Elbise, ayakkabı, çanta gibi ürünleri kiralamanın özellikle üst gelir grubunda yaygınlaştığını ifade eden Pragma Yönetim Kurulu Üyesi Saltuk Buğra Akbulut, "İnsanlar sosyal medyada paylaştıkları bir kıyafetle, ikinci bir davette tekrar fotoğraf vermek istemiyor. Bu yüzden de kiralama yoluna gidiyor. Türkiye'de değeri 2-3 milyon doları bulan gardroplar var. Bu elbiselere sahip olan insanlar da kıyafetleri kenarda duracağına bir işe yarasın istiyorlar. Bazen buradan gelen geliri, çeşitli kurumlara da bağışlayabiliyorlar" ifadelerini kullandı.