Gelin Silopi'yi, Cizre'yi birlikte inşa edelim

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teröre karşı seferberlik çağrısından sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı da inşaatın patronlarına ''Gelin Silopi'de, Cizre'de yatırım yapın. Doğu-Batı köprüsünü birlikte kuralım. Teröre en güzel cevabı böyle veririz'' diyerek seslendi. Patronlar da çağrıyı destekledi.

1

ŞENAY KÖŞDERE

senay.kosdere@aksam.com.tr

İş dünyası ile hükümet temsilcilerini buluşturan fikir platformu 'Fikir Sofrası' önceki akşam Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'yı ağırladı. İnşaat sektörünün önde gelen temsilcilerini Bakan Sarı ile buluşturan platformun ana gündem maddesi ise 'kentsel dönüşüm' oldu. Gayrimenkulün patronlarının Bakan Sarı'ya sorun ve isteklerini dile getirme şansı yakaladığı akşamda Sarı'nın da sektöre bir çağrısı oldu. Geçtiğimiz günlerde teröre karşı seferberlik çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra Bakan Sarı da inşaatın patronlarına Doğu'ya yatırım çağrısında bulundu. 

PATRONLAR SICAK BAKTI 

Bakan Sarı, "Gelin doğu ile batı arasındaki köprüyü birlikte kuralım. Gelin orada da projeler yapın. Silopi'de, Cizre'de bize yardımcı olacağınıza inanıyorum. Bunu bir sosyal proje olarak düşünün. Teröre karşı en güzel cevabı böyle veririz" dedi. Patronlar ise Bakan Sarı'nın 'Doğu'ya gelin' çağrısına hemen olumlu yanıt verdi.

SUR'u koruyacağız

Sur Projesi'ne de değinen Sarı, "Terörün yıktığı bu tarihi mirası, kültürel değerlerini koruyarak yeniden ayağa kaldıracağız. Sur’da, yörenin mimari dokusuna sağdık kalınması, öncelikli hassasiyetimizdir. Bölgenin içerisindeki gecekondular temizlenecek, tescilli binaların restorasyonu yapılacak" dedi. 

ÇED'den çok çektik

TOPLANTIDA iş dünyasının önemli bir sorununa dikkat çeken Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, bir projenin hayata geçmeden önce uzun bir süreçten geçerek ÇED Raporu aldığını, ancak bu rapor alındıktan sonra da yatırımın önünün açılmadığını ifade etti. Özdemir, "Ne zaman bir proje için ÇED raporu alsak, raporu alır almaz direkt mahkemeye gidiyor. Yatırımcı ÇED raporunu da aldıysa bunun bozulmayacağını bilmek istiyor" dedi.

Kanal İstanbul'da start yakın

Kanal İstanbul projesine de değinen bakan Sarı, "Bu, çok hassasiyetle yürüttüğümüz bir proje. Projenin asıl sahibi Ulaştırma Bakanlığı, biz ise çevre etkilerinin değerlendirilmesi üzerine bir proje yürütüyoruz. Bu çalışmalarımızda da son aşamaya yaklaştık. Yakında Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanımıza konuyla ilgili bir sunum yapacak" diye konuştu.

İmar Kanunu'nda değişiklik son aşamaya geldi

BAKAN Sarı, merak edilen İmar Kanunu değişikliği hakkında da bilgi verdi. Sarı, "İmar Kanunu ve yönetmeliklerdeki yetersizlikler nedeniyle, şehirlerin kimlik kazanmasının en önemli adımı olan planlamanın geliştirilmesi sağlanamamıştır. Bu konudaki boşlukları gidermek için özellikle 'İmar Kanunu' ve 'Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği' çalışmalarımız son aşamaya geldi" dedi.

Önceliğimiz yatay mimari

çok katlı yapılar yerine 'yatay mimari'yi öncelikli hale getirmeyi amaçladıklarını anlatan Bakan Sarı, "Deprem gibi afetlere karşı, riskleri de azaltabilecek bir yaklaşım olan yatay mimariyle, insanın toprakla bağının ve sosyal ilişkilerinin güçlendirilmesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.