Gelecek vaat eden fırsatlar var! Savunmada Arabistan'a yeni ihracat kapısı

Baykar'ın, Suudi Arabistan'a yönelik tarihin en büyük savunma ihracatının ardından yeni imzalar atıldı. Baykar, ASELSAN ve Roketsan'ın Suudilerle yaptığı üç anlaşmayla, ülkeye teknoloji transferi ve üretim başlayacak.

Akşam Gazetesi

Türk savunma sanayiinin milli insansız hava araçlarında (İHA) yakaladığı ihracat başarısı, beraberinde yeni fırsatlar getiriyor. Baykar, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ile Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ihracatı ve işbirliği sözleşmesi imzaladı. Bu imza, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük savunma ve havacılık ihracatı sözleşmesi olarak kayıtlara geçti.

Bayraktar AKINCI sözleşmesi ile Türk savunma sanayii şirketleri için Suudi Arabistan'a birçok alanda ihracat için kapı açılmış oldu. Bu sözleşmenin devamında, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde Riyad'da İHA İmalatı Yerlileştirme Anlaşması İmza Töreni düzenlendi.

TEKNOLOJİ VE ÜRETİM

Törende, Baykar, ASELSAN ve Roketsan, Suudi Arabistan'daki şirketlerle yeni anlaşmalar yaptı. Baykar, Suudi Arabistan Askeri Sanayisi (SAMI) ile yerel üretim ve teknoloji transferi, ASELSAN ve Roketsan da sahip oldukları yetenekler doğrultusunda ülkede teknolojiyi yerelleştirmeye yönelik çalışmalar yürüten NCMS şirketi ile mutabakat anlaşmaları imzaladı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Suudi Arabistan'dan üst düzey devlet yöneticileri ve şirket yetkililerinin de katıldığı törende, anlaşmalara Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci imza attı.

AKINCI 'AKILLI ROBOT'

Haluk Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, heyecan verici bir anı kutlamak ve iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendiren yeni bir fasla tanıklık etmek için bir arada bulunduklarını söyledi. Yeni teknolojileri uygulayan ülkelerin avantaj elde etmekle kalmadığını, müttefikleriyle daha güçlü bağlar kurduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bayraktar AKINCI da dahil olmak üzere yenilikçi teknolojileri paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz. Bayraktar AKINCI gibi yüksek teknolojiye sahip bir platformun geliştirilmesi şüphesiz paha biçilmezdir. Bayraktar AKINCI, sıradan bir silah veya hava aracı değildir. AKINCI, onlarca bilgisayar, on binlerce satır kod ve yapay zeka ile donatılmış uçan akıllı bir robottur" dedi.

Baykar'ın Suudi Arabistan Askeri Sanayisi ile yerel üretim ve teknoloji transferine yönelik anlaşmasına Haluk Bayraktar (solda) imza attı.

İLK 100'DE 4 TÜRK ŞİRKETİ

Merkezi ABD'de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan 2023 yılı 'Defense News Top 100' listesi açıklandı. Buna göre, 2022 yılında 3 olan listedeki Türk savunma sanayii şirketi sayısı bu yıl 4'e yükseldi. Geçen yıl listenin 49'uncu sırasında bulunan ASELSAN, bu yıl 47'nciliğe çıktı ve Türk şirketleri arasında zirvedeki yerini korudu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) da geçen yıl 67'nci sıradayken, bu yıl listeye 58'inci sıradan girerek önemli bir çıkış gösterdi. ROKETSAN da 2022'de 86'ncı sıradayken 2023'te 80'inci sıraya ulaştı. Listeye ilk kez dahil olan Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) ise listenin 100'üncü sırasında yer aldı.