Türkiye İstatistik Kurumu, 2022'ye ilişkin bitkisel üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre, bitkisel üretim 2022'de yıllık bazda tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) yüzde 14.6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 7.7 artarken, sebzelerde yüzde 0.5 azaldı. Üretim miktarları geçen yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 70.2 milyon ton, sebzelerde 31.6 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 26.8 milyon ton oldu. Süs bitkileri üretim miktarı da bu dönemde yüzde 20.4 yükseldi.
AYÇİÇEK ARTTI
Tahıl ürünleri üretim miktarları yıllık bazda yüzde 21.3 artarak yaklaşık 38.7 milyon ton olarak gerçekleşti. Buğday üretimi yüzde 11.9 artarak 19.8 milyon tona, mısır üretimi yüzde 25.9 yükselerek 8.5 milyon tona, arpa üretimi yüzde 47.8 artarak 8.5 milyon tona, çavdar üretimi yüzde 36.5 yükselerek 273 bin tona ve yulaf üretimi yüzde 32.2 artarak 365 bin tona ulaştı. Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut üretimi yüzde 22.1 artarak 580 bin ton, kırmızı mercimek yüzde 75.4 yükselerek 400 bin ton, yumru bitkilerden patates üretimi yüzde 2 artarak 5.2 milyon ton olarak gerçekleşti. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi yüzde 5.6 artarak yaklaşık 2.6 milyon ton olarak hesaplandı.