Gecelik faiz, Merkez'in faizinin altına indi

Merkez Bankası toplantısı öncesi gecelik faiz yüzde 47'ye indi. Böylece politika faizi, piyasadaki gecelik faizin 2.87 puan üstünde kalmış oldu.

Piyasada artan likidite sonrası gecelik faiz politika faizinin altına geriledi. Merkez Bankası'nın bugünkü faiz toplantısı öncesi Borsa İstanbul'da gecelik faiz yüzde 47 seviyelerine geriledi. Böylece son toplantıda faizi yüzde 50'de sabit bırakan Merkez Bankası'nın politika faizi, piyasanının 2.87 puan üstünde kalmış oldu.

LİKİDİTE BOLLUĞU VAR

Merkez Bankası verilerine göre 21 Mayıs itibarıyla sistemde likidite fazlası 462 milyar TL'ye yükseldi. Böylelikle ocak ayından bu yana en yüksek likidite fazlası kaydedildi. Sistemde yaşanan likidite fazlasıyla birlikte mevduat faizlerinde son dönemde yaşanan yatay seyir de dikkat çekiyor. Merkez Bankası verilerine göre 1-3 ay vadeli ortalama bileşik mevduat faizi yüzde 68 seviyesinde bulunuyor.

GÖZLER BUGÜNKÜ TOPLANTIDA

Merkez Bankası'nın mayıs ayı faiz kararı bugün belli oluyor. Beklenti anketlerinde bu ay da politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacağı öngörüldü. Morgan Stanley ise yüzde 50 beklentisine ilave olarak, "Rezerv birikiminin devam edeceği beklentisiyle birlikte, Merkez Bankası'nın bankalar arası faiz ve TL mevduat faizlerini desteklemek için ek TL sterilizasyon araçları uygulamaya koyacağını düşünüyoruz" değerlendirmesini paylaştı. Yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda sıkı duruşla ilgili mesajlar veren Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, risklerin farkında olduklarını ve bu konuda hamle yapmaktan çekinmeyecekleri vurgusunu yapmıştı.