Gayrimenkul fonları proje yapabilecek

SPK, yeni düzenlemesiyle gayrimenkul yatırım fonlarının geliştirdiği projelere yatırım yapmasının önünü açtı. Konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman devreye girerken, fiyatlardaki yükseliş de baskılanabilecek.

Gayrimenkul sektörü tarafından uzun süredir beklenen değişiklik Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yapıldı. SPK'nın, dün Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemesiyle gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapmasının yolu açılırken, söz konusu olan yatırım projeleri 'bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrıldığı' projeler ile sınırlandırıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, "Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılacak" ifadelerini kullanmıştı.

ARZ ARTACAK, FİYAT DÜŞECEK

Düzenleme; kentsel dönüşümün finansmanında ve konut arzının artırılmasında önemli bir enstrüman olacak. Konut sayısında artışın yaşanmasıyla birlikte ise konut fiyatlarının yukarı yönlü piyasa baskısı azalacak ve böylelikle konuta erişilebilirlik her kesim için kolaylaşacak. Gayrimenkul yatırım fonları daha önce gayrimenkullerin inşaat işlerini üstlenemezken, yeni düzenlemeyle bu kısıtlar ortadan kaldırılmış oldu. Düzenlemeye göre, Proje GYF portföyleri, yalnızca üzerinde proje geliştirilecek olan arsalar, gayrimenkul projeleri ve sınırlı sayıda para ve sermaye piyasası araçlarından oluşacak. Tapuda fon adına tescil edilen arsalar üzerinden en geç 3 yıl içerisinde tebliğ taslağında belirtilen şartları sağlayan gayrimenkul projesinin inşaatına başlanması için tüm yasal gerekliliklerin yerine getirilmiş olması zorunlu olacak.

BİREYLERİ ORTAK EDECEK

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, "Zaten sektörün 6-7 yıldır uğraştığı bir konu idi. Bir taraftan kurumsal finansmanı güçlendirecek, bir taraftan bireyleri projelere ortak edecek. Dolayısıyla bireyler daha da ulaşılabilir şekilde gayrimenkul yatırımcısı olabilecek. Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu, daha disiplinli, daha sağlıklı bir sektöre dönüşümde çok önemli bir fayda sağlayacak" diye konuştu.

SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇACAK

Kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle finansman noktasında yaşanan sıkıntının, sektörde durgunluk yarattığını belirten Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, "Bu nedenle düzenleme sektörün önünü açacak. Düzenleme, kentsel dönüşümden sosyal konut ihtiyacına ve arz sıkıntısının giderilmesine kadar birçok alanda katkı sağlayacak. Konut arzının yanı sıra kentsel dönüşümü de hızlandıracak bu düzenlemeyi çok önemsiyoruz. Düzenleme ile birlikte her iki tarafta da verimli bir finansman modeli hayata geçmiş oldu, düşük maliyetli finansmana erişim herkes için cazip olacak" dedi.

KÜÇÜK BİRİKİMLE EV SAHİBİ OLUNABİLECEK

SPK tarafından ihraç belgesi onaylanan 184 gayrimenkul yatırım fonu bulunuyor. Halihazırda portföyü oluşan 149 fon varken, bu fonların portföy büyüklüğü ise 82.7 milyar lira civarında. Yeni düzenlemeyle bu fonların sayısının artması da bekleniyor. Fonların teminat temelli sağlam yapısı sayesinde gayrimenkul proje üretimi güvenle hayata geçirilebilecek. Yatırımcılar bu güven ortamında kooperatifçilik mantığıyla küçük birikimlerini değerlendirerek konut sahibi olabilecek.