Galataport'a 6 Türk bankası 1.02 milyar euro kredi verdi

4.5 milyar TL yatırımla hayata geçecek Galataport Projesi'ne, bankalardan dev kaynak geldi. Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, Ziraat Bankası, TSKB ve Finansbank’ın oluşturduğu konsorsiyum, 'Türkiye'ye güvenene biz de güveniriz' diyerek, Galataport'a 3.5 yılı ana para geri ödemesiz, 14 yıl vadeli 1.02 milyar euro finansman sağladı.  

15 Temmuz sonrası Türkiye ekonomisine bankalardan 1 milyar euroluk moral geldi. Yüzde 81 Doğuş Holding - yüzde 19 Bilgili Holding ortaklığıyla 4.5 milyar TL yatırımla hayata geçmesi planlanan Galataport Projesi'ne 6 bankadan 1 milyar 20 milyon euroluk finansman sağlandı. Garanti Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası, Ziraat Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Finansbank’tan oluşan konsorsiyum, Galataport projesinin inşaatında kullanılmak üzere 1 milyar 20 milyon euro değerinde, 3,5 yıl ana para geri ödemesiz, 14 yıl vadeli proje finansmana imza attı. Sözleşme dün tüm tarafların katılımıyla imzalandı. 

ZAMANLAMAYA DİKKAT 

İmza töreninde konuşan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, finansmanın zamanlamasına dikkat çekerek, dünyadaki konjonktür göz önüne alındığında finansmanın önemli bir başarıya işaret ettiğini söyledi.Yatırım kararlarını uzun vadeli bakış açısıyla hayata geçirdiklerini vurgulayan Şahenk, "Finansman anlaşması gerek ölçeği, gerek vadesi, gerekse konsorsiyum yapısı finans sektörünün gücünü ve ülkenin geleceğine inancı göstermesi açısından önemli. Bu imza töreni, küresel ekonomik ortamı dikkate aldığımızda Türk iş alemi ve finans sektörü olarak nereye geldiğimizi göstermesi açısından bir gurur vesilesi. Biz Türkiye'ye gönül vermiş yatırımcılarız. Memleketimize bugün, dünden daha fazla güveniyoruz. Yatırımlarımıza devam ediyoruz" diye konuştu. Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili de, Galataport’un İstanbul'un şu anki en büyük gayrimenkul projesi olduğunu belirterek, “Proje sadece İstanbul'un silüetini değil, tüm sosyal yaşantısını da değiştirecek” dedi.   

Türkiye'ye dair en ufak kaygımız yok 

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Türkiye'ye güvenen herkese biz de güveniyoruz” derken, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali “Bu ülkemizin geleceğine dair kaygımızın olmadığını göstergesi” dedi. Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın zorlukların, yatırımcılarla bankaları kenetlediğine dikkat çekti. Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras projenin turizme yapacağı katkıya değinirken, TSKB Genel Müdürü Suat İnce projedeki yatırımların heyecan verici olduğunu aktardı. 

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil ise "Memleketin ülkemizin önemli yatırımlara ihtiyacı var" diye konuştu. 

Turizm gelirine 5 milyar lira katkı 

Doğuş Grubu CEO'su Akhan ise 2018'in son çeyreğinde tamamlanması planlanan projenin sadece Türkiye'nin ekonomisine değil, turizmine de önemli katkılar sağlayacağını belirterek, Galataport'un yılda 3 milyon kruvaziyer yolcu olmak üzere 7 milyon yabancı ziyaretçiyle, ülkenin turizm gelirlerine 5 milyar lira civarında katkı sağlayacağı öngörüsünü paylaştı.  

Hiç pişman değlim 

Yeme içme sektörüne girdiği için pişman olduğuna dair söylentiler sorulduğunda ise Şahenk, "Sektöre girmekten ötürü ne şahsen ben, ne de Doğuş Grubu pişman değil. Aksine dünyadaki çarpanlara bakıldığında bu sektörün çok daha büyümesi gerek. Belki de ilk bizim bu sektöre girişimizle bu sektörün bir iş olduğu görüldü. Her zaman bir işi ilk yapan kritiği yer, sonra ne kadar haklı olduğu ortaya çıkar. Biz Türk mutfağını yurt dışına açmaya çaışıyoruz” diye konuştu. 

Peninsula Karaköy'e geliyor

Şahenk projeye dair bir diğer önemli noktanın da Peninsula markasının Türkiye pazarına girmesi olduğuna dikkat çekerek, “Hong Kong kökenli The Peninsula Hotels Grubu ile Karaköy tarafındaki tarihi binalar için anlaşma yaptık. Sadece işletme değil, yüzde 50 hissedar olarak da otel projemizde yer alacaklar. Projeye 500 milyon liralık yabancı yatırım söz konusu” dedi. 

Sahil hattı halka açılıyor 

Galataport’la birlikte 250 yıldan beri halkın kullanımına kapalı olan deniz kenarının 1,2 kilometre boyunca halka açılacağını vurgulayan Akhan, “Dünyada ilk olacak ve yer altına yapılacak terminal binasıyla kruvaziyer yolcu sayısında 2014'e göre yüzde 70 artış bekliyoruz" dedi. 

Kimin, ne kadar payı var?

Sağlanan finansmanda, korsorsiyumda yer alan bankalar ve dağılımı, Yapı Kredi 275 milyon euro, Garanti Bankası 255 milyon euro, İş Bankası 150 milyon euro, Ziraat Bankası 130 milyon euro, TSKB, 110 milyon euro, Finansbank 100 milyon euro şeklinde oluştu.