Gabar Dağı'nda arazi fiyatları 3'e katlandı

Gabar Dağı'nda 12 milyar dolar değerinde petrol rezervinin keşfi, bölgede arazi fiyatlarını 3'e katladı. 10 bin lira olan dönüm bedeli 30 bin liraya yükselirken, fiyatların daha da artması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Aralık 2022'de Şırnak'taki Gabar Dağı'nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedildiğini ve 2022'de karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olan bu sahadaki rezerv değerinin yaklaşık 12 milyar dolar olduğunu açıklamıştı. Terörden temizlenen Gabar Dağı eteklerindeki Akçay ve Kayaboyun köylerinin bulunduğu bölgede petrol çalışmalar aralıksız sürerken, petrolün bulunmasıyla birlikte bölgedeki araziler de değer kazandı. İki yıl öncesine kadar arpa, buğday ve yulaf ektikleri arazilerden şimdi petrol çıktığını belirten Kayaboyun Köyü Muhtarı Hakan Vural, "Petrolün bulunmasıyla son 1 yılda arazilerimiz değer kazandı. Örneğin 10 bin lira olan dönüm bedeli şu an 30 bin lira oldu" dedi. Köy halkının çok sevinçli olduğunu belirten Vural, "Yıllardır çok huzursuz bir ortamda yaşadılar. Petrol onlara umut oldu. Çocuklarımız eskiden top tüfek seslerinden yataklarından ağlayarak uyanıyorlardı. Şimdi ise gayet mutlu ve huzurluyuz. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz" diye konuştu.

İŞ KAPISI OLACAK

Köylülerden Şahiye Edis de petrolün köylerinde çıkmasının mutluluğunu yaşadıklarını, bunun bölgeye ve köye faydalı olacağına inandığını söyledi. Edis, "Çocuklarımız batıya gidip çalışacağına burada yapılacak tesislerde iş bulur. Daha önce buralarda hep çatışma vardı, huzurumuz yoktu. Şimdi çok güvendeyiz. Eski kötü günler geride kaldı" dedi.

EN ÇOK ÜRETEN SAHA

Şırnak'ın Gabar Dağı eteklerinde petol üretim çalışmaları Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nca (TPAO) yürütülüyor. TPAO'nun Twitter hesabından 31 Aralık'ta yapılan paylaşımda, Türkiye'nin en çok üreten petrol sahasının artık Şırnak'ta olduğu belirtilerek, "Şehit Esma Çevik-7 kuyusu 1.613 vpe (varil petrol eş değer) ilave üretimle toplam 7 bin 714 vpe günlük üretime ulaştı" ifadeleri kullanılmıştı.