‘Future&Trends Summit Zirvesi' Türkiye sonsuz fırsatlar ülkesi

AKŞAM tarafından düzenlenen ‘Future&Trends Summit Zirvesi' kapsamında gerçekleştirilen, ‘Yatırım, Finans ve Sigorta' panelinde yeni trendler paylaşıldı. Sektör temsilcilerine göre Türkiye fintek konusunda dünya ile yarışıyor. Bu alanda Türkiye için sonsuz fırsatlar doğacak ve fintek alanında hareketlilik artacak.

YATIRIM, FİNANS VE SİGORTANIN GELECEK YÜZYILI PANELİ

Colendi Kurucu Ortağı ve CEO'su Bülent Tekmen'in (soldan) moderatörlüğündeki panele Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı ve Türkiye Sigortacılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Bayram Tuzcu, Figopara Kurucu Ortağı Bulut Arukel ve KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk konuşmacı olarak katıldı.

'GÖMÜLÜ FİNANS'LA OYUNCU SAYISI ARTIYOR

Akşam'ın; Ziraat Bankası ana sponsorluğunda, Turkish Airlines co sponsorluğu ve Türk Telekom'unda iletişim sponsorluğunda düzenlediği "Future&Trends Summit 2024'ün birinci oturumunun ana konusu "Yatırım, Finans ve Sigortanın Gelecek Yüzyılı" oldu. Colendi Kurucu Ortağı ve CEO'su Bülent Tekmen'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan KPMG Türkiye Fintech ve Dijital Finans Lideri Sinem Cantürk, finansal teknoloji alanında hareketli bir yıl beklediğini söyledi. Cantürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben Türkiye'yi gerçekten fırsatlar ülkesi olarak görüyorum. Sonsuz fırsatlar ülkesi Türkiye. Teknoloji ile iç içe bir nüfus var. Finansta dünyadan eksiğimiz yok. Bunları fırsata dönüştürmek elimizde. Ayrıca gömülü finans gerçeği var. E-ticaret, otomotiv, perakende sektörleri de artık finans oyuncusu oldu, bunu da unutmamız lazım."

MÜŞTERİ ALIŞKANLIĞINA GÖRE HİZMET GELİYOR

Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Bayram Tuzcu ise "2023 yılı birçok regülasyonun ve yeni iş modellerinin hayatımıza girdiği bir yıl oldu" ifadelerini kullandı. Tuzcu, konuşmasının devamında "Uzun yıllardır arkada birçok finansal teknoloji şirketiyle entegre çalışan bir kurumuz. Hatta API'lerimiz ve web servislerimiz için altyapıda ayrı kanallar oluşturduk. 2024'te de bunların çıktılarını inşallah hep birlikte göreceğiz diye ümit ediyorum. Bugün başka bankadaki herhangi bir hesabınızı çok rahatlıkla görüp, sorgulayıp hatta çok rahat bir şekilde para transferi yapabiliyorsunuz. Bu bir başlangıç asıl anlamlı olan şey verilerle müşteri profilini çok doğru bir şekilde analiz edip, o müşteriye yönelik ürünle hizmet verebilmek. Bütün finansal dökümüne hakim olduktan sonra müşteriye önemli alışkanlıklarına göre kredi, taksit, vade seçenekleri, mevduat faiz önerileri verilebilir Finansta hâlâ gidilecek çok yol var" dedi.

CARİ AÇIĞI, SİGORTA SEKTÖRÜ İLE ÇÖZEBİLİRİZ

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı ve TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, "2023'e depremle başladık. Dolayısıyla sigorta farkındalığının ve deprem riskinin yakınlığının çok konuşulduğu bir yıl oldu" dedi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de BES'in yirminci yılını ve sigortacılığın da son yüzyılını bir gecede kutladıklarını anlatan Yaşar, "Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz da oradaydı ve 'Türkiye'nin sorunu cari açık' dedi. Cari açığı çözecek konuların başında tasarruf geliyor. Bugün doğrudan yatırımlarla bir kısmını çözebiliriz ama tasarrufu Türkiye'de nitelikli olarak çözebilecek enstrümanların başında sigorta geliyor. Dolayısıyla sigortacılık henüz Türkiye'de çok hak ettiği yerde değil. Ülke ekonomimiz dünyada 19. sırada ama sigortacılıkta 38. sırada. Bunda kusurun yüzde 50'sini üzerimize alıyoruz. Demek ki kendimizi yeterince ifade edemedik" dedi.

NAKİT AKIŞININ TAKİBİ TEKNOLOJİYLE KOLAYLAŞTI

"Yatırım, Finans ve Sigortanın Gelecek Yüzyılı" panelinde konuşan Figopara Kurucu Ortağı ve CSO'su Bulut Arukel, Figopara'nın İş Bankası'nın iştiraki Softtech'in açık bankacılık ürünleri TekCep ve TekPOS'u satın aldığını hatırlatarak, "Bu satın almayla Figopara'nın ticari müşterilerinin fatura verilerinin yanı sıra bankacılık verilerini de görerek, nakit akışlarını doğru şekilde yönetebilecek. Ayrıca kredi limitlerini en güncel veri ile anlık olarak tespit edebilecek" dedi. Arukel, "KOBİ işi gelir işi. Eğer Türkiye'de hakikaten bir ticari işletmeye çözüm sunacaksak o ticari işletme ne yaşıyor, gününü nasıl geçiriyor ve gittiğinde kime ulaşıyor? Aslında hikâye buradan başladı. Biz fatura finansmanı yaparken içine elektronik fatura ve yapay zekâ ile beraber bir ticaret analizi ekledik" değerlendirmesinde bulundu. Arukel, 2023'ü Figopara olarak çok iyi geçirdiklerini de belirtti.

Oturum sonunda panelistlere Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu ve TürkMedya İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Grup Başkanı Tülay Mutlu Dölen tarafından birer plaket takdim edildi. (Soldan sağa) Mustafa Kartoğlu, Ahmet Yaşar, Ali Emre Ballı, Sinem Cantürk, Bayram Tuzcu, Tülay Mutlu Dölen, Bülent Tekmen, Bulut Arukel.

FİNANSAL KURUMLAR, DÜZENLEME BEKLİYOR

Finansal kiralama, faktoring, varlık yönetim ve tasarruf finansman şirketlerini bünyesinde bulunduran Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı, "Finansal Kurumlar Birliği üye şirketlerle regülasyon tarafında önemli bir çalışma içerisinde" dedi. Ballı, "Önümüzdeki dönemlerde regülasyonla alakalı kısımda Finansal Kurumlar Birliği'ne üye şirketlerinin alt yapısını bir bulut ortamında oluşturarak ve güvenlik seviyelerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), istediği seviyelere getirerek çözümleneceğine yakın zamanda inanıyoruz. 2024'ün ilk çeyreğinde bu regülasyon sorularının ortadan kalkacağını ve Finansal Kurumlar Birliği şirketlerinin pazar payını artırarak müşterilerine daha hızlı finansman sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.