Fransız Le Monde gazetesi enerji fiyatları nedeniyle ülkede birçok fabrikanın üretimi durdurduğunu yazdı. Yapılan bir araştırmaya da yer veren gazeteye göre 150 bin şirket tehdit altında bulunuyor.
New York Times'in ardından Fransız Le Monde gazetesi de ülkede yükselen enerji fiyatları karşısında fabrikaların ayakta duramayıp üretimi durdurmak zorunda kaldıklarını yazdı. Haberde, Fransa Girişim ve Girişimciler Federasyonu'nun (FEEF) 22 bin üyesinin yüzde 42'sinin yıl sonu kazançlarının yüzde 30'dan fazla düşmesini bekledikleri ifade edilerek, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Genel Konfederasyonu'nun üyeleri arasında yaptığı anketlere dayanılarak 150 bin şirketin tehdit altında olduğunu tahmin ettiği aktarıldı.
Gazetede yer alan "Enerji fiyatları artıyor, fabrikalar kapanıyor" başlıklı haberde Fransız cam devi Duralex'in 5 ay boyunca üretim yapmayacağı hatırlatıldı.
Haberde Duralex'in geçen yıl 2.5 milyon euro olan, bu yıl 12-13 milyon euro'ya ulaşan enerji faturası karşısında 1 Kasım'dan itibaren fırınını kapatacağı belirtildi. Duralex'te, enerji maliyetinin cironun yüzde 40'ına ulaşmasının sürdürülebilir olmadığına dikkat çekildi. Çelik üreticisi LME'nin 31 Aralık'tan itibaren kuzeydeki fabrikalarında üretimi durduracağına, ArcelorMittal'in üretimi yavaşlattığına ve Arc France'de üretimin yarı yarıya azaldığına dikkat çekildi. Haberde kapanan ve üretimi kısıtlayan firmalar listesinin gitgide uzadığına vurgu yapıldı.
Fransa'nın başkenti Paris'teki Şanzelize Caddesi'ne yıl sonunda yerleştirilen ışıklı süslemeler enerji tasarrufu için erken söndürülecek. Şanzelize Caddesi Komitesi'nden yapılan açıklamada, 'ışıklı Noel süslemeleri'nin bu yıl 7 hafta yerine 6 hafta yakılacağı, 24 ve 31 Aralık istisna olmakla birlikte ışıkların her gece 2 saat daha erken söndürüleceği aktarıldı. Bu adımlarla enerji tüketiminde yüzde 44 azalma sağlanacak.
Alman Hastaneler Birliği tarafından yapılan araştırmaya göre, enerji fiyatlarındaki aşırı artış ve yüksek enflasyonun kliniklerin faaliyetlerini sürdürmesini imkansız hale getirmesi nedeniyle ülkedeki hastanelerin yüzde 40'ının iflasın eşiğine geldi. Ayrıca araştırmada hastanelerin yüzde 60'ının şimdiden finansal olarak alarm durumuna geçtiği, 2023 yılı için açığın şimdiden 10 milyar euroya ulaştığı belirtildi.
Belçika'da mağazalar enerji tasarrufu için 1 Ekim'den itibaren vitrinlerdeki ışıkları kapatmaya ve sıcaklıkları düşürmeye karar verdi. Belçika Ticari İşletmeler Federasyonu, 'sorumlu ticaret' başlığıyla yeni tedbirler uygulanacağını açıkladı. 1 Ekim'den itibaren süpermarketler, mağazalar, güzellik salonları, elektronik, yapı ve dekorasyon mağazaları, oyuncakçılar ve kitapçılar enerji tüketimlerini azaltacak.
AB Komisyonu, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımların uygulanmasına yönelik yönergesini güncelledi. AB, uyguladığı yaptırımların Rusya'dan 3'üncü ülkelere kömür sevkiyatına engel olmadığını, Avrupa şirketlerinin Rusya'dan diğer ülkelere kömür taşımacılığı yapabileceğini, buna finansman ve sigorta gibi hizmetler de sunulabileceğini bildirdi.
Alman hükümeti, enerji krizi sürecinde arzı güvence altına almak için Finlandiya kamu şirketi Fortum'un sahip olduğu enerji şirketi Uniper'i kamulaştırdı.
Alman hükümeti, Uniper'e yüzde 77.9'luk hisse karşılığı 8 milyar euro sermaye aktaracak. Böylece hükümet Uniper'in yaklaşık yüzde 99'una sahip olacak. Almanya'nın en büyük Rus gazı ithalatçısı konumundaki Uniper, Rusya'dan yeterli miktarda tedarik sağlayamayınca piyasalardan daha yüksek fiyatlardan aldığı gazı müşterilerine, kriz öncesi yapılan anlaşmalar kapsamında, çok düşük fiyatlara satmak zorunda kalmış bu nedenle mali açıdan zor bir duruma düşmüştü.
Avrupa ülkelerinin, enerji krizi için şimdiye kadar yaklaşık 500 milyar euro kaynak tahsis ettiği hesaplandı. Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel'in araştırmasına göre, enerji alanında alınan tedbirler için en yüksek kaynağı 178.6 milyar euro'yla İngiltere ayırdı. Ardından 100.2 milyar euro'yla Almanya, 59.2 milyar euroyla İtalya ve 53.6 milyar euro'yla Fransa geldi.
Rusya'nın Novorossiysk Limanı'nda Türkiye'den gelen feribotlara hizmet verecek yeni bir yükleme platformu açılıyor. RBC Gazetesi, yeni platformun bir defada yaklaşık 100 tıra hizmet verme kapasitesine sahip olacağını yazdı. Yeni platformu Delo grubuna ait NUTEP işletecek. Terminalin Rus hükümetinin inisiyatifiyle açıldığı bildirildi. Türkiye'den ithalat temmuzda yüzde 75 artarak 731 milyon dolara ulaşmıştı.