ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE
1700'lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu saraylarının hemen hemen her köşesinde kullanılan ve ünü Avrupa'ya kadar yayılınca dönemin padişahı tarafından hazırlanan fermanda formül bilgilerinin paylaşılması yasaklanan, ardından da casusluk olaylarına konu olan 'Edirne Kırmızısı' yıllar sonra yeniden hayat buluyor. Kiğılı, dünya tekstil sanayisinde önemli bir yere sahip olan Edirne Kırmızısı'nın yeniden tanınması için hayata geçirdiği proje kapsamında Hasat Günü Şenliği yapıldı.
YENİ KOLEKSİYONDA
Trakya Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen etkinlikte konuşan Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, "Osmanlı zamanından bu yana dünyada Edirne Kırmızısı olarak tanınan rengi tekrar tanıtmak istedik" dedi. Suerdem, şunları söyledi: "Geçen yıl Trakya Üniversitesi işbirliğiyle şal/atkı, kravat ve mendilden oluşan 'Edirne Kırmızısı' özel koleksiyonumuzu hazırladık. Bugün hasattan elde edeceğimiz rengimizi de yağmurluk, hafif mont, yelek, sweatshirt ve tişörtten oluşan yeni parçalarımızın üretiminde değerlendireceğiz. Yeni koleksiyona 2023 İlkbahar-Yaz sezonunda ulaşılabilecek. Koleksiyonumuzla modern dünyada kültürel kodlarla örülü renk ve desenler sayesinde rengi kent kimliğine da katarak kültürel mirasımıza sahip çıkmayı amaçlıyoruz."
Edirne Kırmızısı kök boya bitkisi 'rubia tinctorumun'dan elde ediliyor.
İÇERİĞİNDE KURŞUN YOK, BİTKİSEL
Trakya Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Erhan Tabakoğlu ise, şunları söyledi: "Giyimde kullanılan kimyasal boyalar, toksik maddeler ve kurşun içerebiliyor. Edirne Kırmızısı ise bitkisel ve üstelik antimikrobiyal. Çorabınız veya atkınız sizi mikroplardan korusa ne güzel olur. Çocukların zarar görmeden oynayabilecekleri oyuncaklar da boyanabilir. Edirne Kırmızısı bu yönüyle bize geniş bir pencere açmış oldu ve biz de bunu değerlendiriyoruz."