Ford F-150 200 bin sipariş aldı... Pick-up dünyası elektriğe kapıldı

SUV, sedan ve ticarilerin ardından pick-up modelleri de elektrikli oluyor. Bu yılın ortasında Ford'un ilk yüzde 100 elektrikli modeli F-150 yollara çıkarken, Ranger ve VW Amarok da kervana katılacak.

SÜMER DEMİRCİLER

Yaklaşık 10 yıl önce elektriklilerin küçük sınıfta daha başarılı olacağını öngören markalar, B ve C sınıfındaki küçük modellere yoğunlaştı. Ancak tüketici tercihlerine bakıldığında pek de satış başarısı getirmeyen bu modeller önce sedan, ardından da SUV'lara dönüştü. Artık her markanın elektrikli SUV'u tüketicilerle buluşurken, bunu ticari araçlar en son da pick-up modeller izlemeye başladı. Ford, Amerika'da üretimine yeni başladığı yüzde 100 elektrikli pick-up modeli F-150 Lightning (Yıldırım) ile rekabette bir adım öne geçmeye hazırlanıyor.

Amerika pazarında 44 yıldır satış liderliğini bırakmayan Ford F-150 modelinin ilk elektrikli versiyonu, daha satışa sunulmadan 200 bin adetlik ön sipariş aldı. Üretimi başlayan model bu yıl için kotaları doldururken, 2023 için yeni siparişlerin alınacağı duyuruldu. Gösterilen yoğun ilgi sonrasında ABD Michigan fabrikasının yıllık 150 bin adet olan üretim kapasitesinin yeni yatırımla yükseltilmesi planlanıyor.

514 KM MENZİL

Üretimi başlayan ilk elektrikli model Ford F-150 Lightning, 514 km menzile ulaşıyor.

Yeni modelin, kullanılacak iki elektrik motoruyla gücü 426 beygire kadar çıkıyor. İki ayrı batarya seçeneğinin sunulacağı F-150 Lightning'in menzili 370 ila 514 km'ye kadar ulaşacak. ABD'de ilk teslimatlar bahar aylarında başlayacak.

RANGER VE AMAROK SIRADA

Ford'un ardından VW ile ortaklaşa yapılacak üretimle Ranger ve Amarok modellerinin de elektrikli versiyonlarının kısa süre sonra tanıtılması bekleniyor. Bu yılın sonunda satışa sunulacak Ranger ile ikiz kardeş olan VW Amarok, öncelikle benzinli ve dizel motorlarla gelecek. İki modelin elektriklileri 2025'ten itibaren Avrupa ve ülkemizde satışa çıkacak.

Alman üretici VW, geçtiğimiz günlerde yayınladığı görsellerle nostaljik ticari aracı ID.Buzz'un pick-up versiyonu da üreteceğinin sinyallerini verdi.