Fon değişim hakkı arttı! BES'te yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor

BES hakkında çıkarılan yönetmelikle emeklilik yatırım fonları artık merkezi bir platformdan alınıp satılabilecek. 1 Temmuz'da uygulamaya başlanacak düzenlemeyle dijitalleşme artacak.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hakkında yönetmelikte, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yeni düzenlemelere gidildi. 6 Mayıs tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, emeklilik yatırım fonları merkezi bir platformdan alınıp satılabilecek ve katılımcılar piyasadaki tüm şirketlerin fonlarını portföylerine ekleyebilecek.

TÜM FONLAR ALINABİLİR

Ayrıca fon değişiklik hakkı da 6'dan 12'ye çıkarıldı. Yönetmeliğe göre, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) görüşü alınarak Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu'nda (BEFAS) işlem görecek başka şirketlerin kurucusu olduğu fonların, kurum tarafından belirlenecek emeklilik planlarına dahil edilerek katılımcılara sunulması zorunlu olacak. Yani artık katılımcılar bireysel emeklilik sözleşmelerine piyasadaki tüm emeklilik fonlarını portföyüne ekleyebilecek.

DİJİTALLEŞME ARTTI

Düzenlemeyle BES'in sürdürülebilir ve sağlıklı büyümesi yönünde önemli değişikliklere gidildiğini anlatan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, şunları söyledi: "Sektörde dijitalleşmenin ve daha çok fon seçeneğinin önü açıldı. Buna göre, BES'te yılda 6 adetle sınırlandırılan fon dağılımının sayısı 12'ye çıkarılırken, işlemler daha hızlı şekilde yapılacak."