FLAŞ! Zeybekci'den '20 Yıl Vergi Tatili' açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, '20 yıl vergi tatili' açıklamasına ilişkin, '''20 yıl vergi tatili' gerekirse diye söylenen bir şey. Oturulup bunların hesapları yapılacak. Gereken tesisler eğer bizden demiryolu istiyorsa demiryolu yapılacak, liman istiyorsa devlet limanını yapmalı. Anlayışımız bu'' dedi.

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, '20 yıl vergi tatili' açıklamasına ilişkin, "'20 yıl vergi tatili' gerekirse diye söylenen bir şey. Oturulup bunların hesapları yapılacak. Gereken tesisler eğer bizden demiryolu istiyorsa demiryolu yapılacak, liman istiyorsa devlet limanını yapmalı. Anlayışımız bu" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizli Ticaret Odası ve Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, gerek terörle ilgili gerekse bölgesel, coğrafi, siyasal sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Bunlar gelip geçecek. Türkiye çok önemli bir ülke. Türkiye'den beklentiler büyük. Türkiye çok kritik bir eşikte. Ekonomi Bakanlığı olarak bütün aktörlerle bir araya gelerek yeniden ihracat, kalkınma, yatırım seferberliği, Türkiye'nin stratejik alanlarında yeniden o stratejik kararlarını alarak devasa yatırımlara başlaması için gerekli olan ne varsa bunların hepsini yapmak için çok önemli çalışmaları birlikte yapacağız. Önümüzdeki dönem yatırım teşvikleriyle ilgili Sayın Başbakanımızın söylediği 'yatırımcının turkuaz halı sermek' derken fiziksel bir halı değil. Yatırımcımızın yatırım yapması için gerekli olan ne varsa bunu bir bir konuşacağız. Bazı stratejik alanlarımızda o alanlardaki eksikliklerimizin giderilmesi için gerek enerji gerek ham madde gerek ara malı gerekse o sektörde yeniden doğması için gerekli olan ne varsa bunu hükümet olarak mutlaka ve mutlaka yapacağız. Gerekiyorsa tek tek, bire bir o sektörle ilgili firmalarımızla konuşacağız. Gerekiyorsa gayet şeffaf, kamuoyuna açık şekilde, bir tek firma için eğer Bakanlar Kurulu kararı veya kanun gerekiyorsa bunu yapacağız. İhracat seferberliğini Türkiye yeniden başlatmalı. Yatırımlarda, ihracatta, turizmde, sağlık turizminde Başbakanımızın başkanlığında yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bunu önümüzdeki günlerde birer birer uygulamaya koyacağız. Türkiye'nin 2023, 2053, 2071 hedeflerine doğru geri dönülmez şekilde devam edeceğiz" diye konuştu.

"Artık bu millet onarı barındırmayacak"

"Bütün coğrafyanın haritası yeniden çizilirken istenen şu, Türkiye, kendi ekonomik, siyasi, iç karışıklar gibi problemlerinden başını kaldıramasın ve bu coğrafya da kendileri istedikleri operasyonları yapsınlar" diyen Bakan Zeybekci, konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz şunu çok işi biliyoruz ki etrafında bu kadar çok operasyon yapılan bir ülkenin başkalarının istedikleri gibi dizayn ettikleri, siyasi, ekonomik, yer altı yer üstü zenginlikleri anlamında paylaşılan bu coğrafyada biz edilgen kalırsak yarın sıra bize gelir. Kale surlarımızın içini refah içinde tutmamız lazım. Kardeş coğrafyalarımızda bu operasyonlardan oradaki insanların menfaatine aykırı olanları engellememiz lazım. Bunların sancıları önümüzdeki günlerde yaşanmaya devam edecek. Bu terör örgütü üyelerinin gerek İstanbul'da Vezneciler'deki öğrenciliğimizin geçtiği yerlerdir oralar, gerek dün Midyat'ta karakola saldırarak siviller, polis kardeşlerimizi şehit eden o hainlerin mantığı veya niyeti asla ve asla benim Kürt kardeşim değil. Asla olmadı. Bu hainler eli kanlı hainler, yüzde 100 birilerinin maşası. Bunların başka hiçbir niyeti yoktur. Bunların oradaki Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınmasının diğer bölgelerden aşağıda olması gibi bir kaygıları olmadı, hiçbir zaman için olmadı. Bunlara karşı da en büyük ilacımız birlik, beraberlik ve kardeşlik. Biz birlik, beraberlik, kardeşlik ilacıyla bunların kökünü kazıyacağız. Bu musibetten böyle kurtulacağız. Oralar onlara dar gelecek. Orada benim Kürt kardeşim onlara artık tepkisini açık açık koymaya başladı. Orada bir korku imparatorluğu vardı. Oraya memur öğretmen olarak oraya gitmiş olan bir aile, 7 Haziran seçimlerinde aradığımda evine geliyorlar, kapısını çalıyorlar. 'Akşam bize en azından boş oy pusulasını getirmezsen başına gelecekleri sen düşün' diyen bir zihniyetle bugün bunlar, hani o barış güvercini, Türkiye partisi denilenlerin yaptıkları buydu ama artık bu millet onları orada barındırmayacak. Vatan hainlerini barındırmayacak. Bunlar bu terör eylemlerine devam edecekler. Güvenlik güçlerimiz bunları hakikaten dünyada eşi benzeri olmayan bir ciddiyetle ve iyi şekilde takip ediyorlar. Birçoğu engelleniyor, haddi bildiriliyor. İnşallah bunlar halledilecek."

"O '20 Yıl Vergi Tatili' gerekirse diye söylenen bir şey"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Zeybekci, gazetelerde yer alan '20 yıllık vergi tatili' ifadesinin ve stratejik yatırımların hangi alanları kapsayacağının sorulması üzerine, "Türkiye bugün dünyanın en büyük hurda ithalatçısı. Dünyanın en büyük hurda ithalatçısı olan Türkiye aynı zamanda da dünyanın en büyük inşaat demiri ihracatçısı haline geliyor. Demir çelikte yaklaşık 8-10 milyar dolar civarında cari açık veren bir ülkeyiz. Ama en büyük ihracatçıyız. Bu son derece riskli bir ortam. Türkiye'de biz bugünkü ihtiyacımız olan yaklaşık 40 milyon ton civarındaki demir çelik ve yarın önümüzdeki 20-50 yıl ile ilgili ihtiyacımız olan kapasiteleri de üzerine ekleyerek Türkiye'de bunun cevherden zenginleştirilmiş cevherden yerli veya ithal cevherden bunun üretimini sağlayacak olan sektörleri entegre tesislerin kurulmasını biz stratejik hedef olarak görüyoruz. Aynı şekilde petro kimya ile ilgili yatırımları stratejik yatırımlar ve hedefler olarak görüyoruz. Türkiye elektrik elektronik enerjide önümüzdeki 15 yılda Türkiye'nin yaklaşık olarak 25 bin-30 bin rüzgar santralini kuracak olan Türkiye'nin bunun sadece direğini ve kanadını yapmak gibi bir teknolojiye ulaşmış olması kabul edilebilir değil. Bununla ilgili de gerekli olan önde gelen firmalardan seçilen bazılarıyla gayet şeffaf bir şekilde oturulacak. O '20 yıl vergi tatili' gerekirse diye söylenen bir şey. Oturulup bunların hesapları yapılacak. Gereken tesisler eğer bizden demiryolu istiyorsa demiryolu yapılacak, liman istiyorsa devlet limanını yapmalı. Anlayışımız bu. Elektrikle ilgili eğer o yatırımın yapılması için enerjiyle ilgili 10-20 yıllık enerji fiyatı garantisi biri seviyede olması gerekiyorsa o yapılacak. Vergiyle ilgili gerek stopaj gerekse sigortayla ilgili yapılması gereken her neyse o stratejik sektör için bunlar yapılacak. Hangi sektörler enerji, bilişim, yazılım teknolojileri, tarımla ilgili bazı alanlarda onların üzerinde çalışılıyor. Başbakanımızın söylediği o turkuaz hali şunları da kapsıyor; hükümet programımızda bunlarla ilgili şeylerde var" yanıtını verdi.
Yatırım stratejisiyle ilgili takvimin olup olmadığı sorusuna Zeybekci, "EKK'da çalışıyoruz, Başbakanımızın başkanlığında çalışıyoruz. Bunlar önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkmaya başlar. Türkiye'nin coşkuyu yakalaması gereken yılı biz 2016'nın ikinci yarısı ve 2017'nin başı olarak görüyoruz”"dedi.

"Başka alanlarda da turizm desteklenmeli"
Turizm sektörüne yönelik teşvik düzenlemesi ve uçak seferleri konusunda her uçak seferi başına 6 bin dolar desteğin Resmi Gazete'de yayınlandığıyla ilgili soruya Bakan Zeybekci, "Zaten şuanda bu işliyor. Verilen ulaşım desteği işliyor. Ama başka alanlarda da turizm desteklenmeli. Özellikle bu 2016 ve 2017 yılı bizim için son derece önemli yıllar. Burada turizmcilerimiz gerek istihdam gerekse yatırım anlamında zarara uğramadan, başka şeylerde var. Bunları günü gelince konuşuruz. Sadece bu alana sıkışıp kalmayalım turizm destek ve teşviklerimizle ilgili. Finansal alanda da bazı şeyler yapılması gerektiğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Almanya parlamentosunun kararının ardından Türkiye'nin Almanya'ya karşı alacağı tedbirlerle ilgili soru üzerine Zeybekci, şunları kaydetti:
"Almanya'nın aldığı kararlar tarihi katleden iki ülke arasındaki siyasi ve dostluk ilişkilerini tehdit eden bir karardır. Gereği de aynı alanlarda mutlaka yapılmalı. Türkiye'ye sözde soykırımla ilgili söz söyleme anlamında dünyada bir sıralama yaparsak herhalde söylemeyecekler arasında açık ara ilk başta Almanya gelir. Almanya'ya karşı alınacak tedbirler de bu yönde olması gerekir. Bazı tedbirler var ki söylenmez yapılır." (İHA)