Fiyatları 150 bin TL'den başlıyor! Karavancılar 4 aya gün veriyor

Karavanlarda ÖTV yüzde 220'den 45'e inince talep patladı. Üreticiler talebe yetişemiyor. Sıfır motokaravanlarda bekleme süresi 4, çekme karavanlardaysa 2 aya çıktı.

Pandemiyle birlikte tatil anlayışı değişirken karavanlara ilgi ülkemizde de zirveye ulaştı. Geçtiğimiz ekim ayında motorlu karavanlarda uygulanan ÖTV oranı yüzde 220'den yüzde 45'e indirilince talep daha da yükseldi. Kullanılmış karavan satışlarında artış dikkat çekerken, sıfır karavan için üreticilere sipariş vermek isteyenler kuyruğa girmeye başladı. Üretim kapasitesi artan sektör, yüksek talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Birçok karavan üreticisi verilen talepleri en erken üç ay sonra teslim edebiliyor.

İLGİ İKİ YILDIR ARTIYOR

Otel konaklama fiyatlarındaki artış ve güvenli tatil yapmanın pratik bir yolu olarak görüldüğünden karavanlara talebin iki yıldır yükselişte olduğunun altını çizen İzmir'de karavan üreten bir firmanın genel müdürü Atilla Savaşçı "Siparişlerimiz oldukça yoğun. Motokaravan için yaklaşık 3,5-4 aylık, çekme karavanlara ise 45-60 gün sonraya sıra veriyoruz" dedi. Üretimde bir çok malzemenin ithal olduğuna değinen Savaşçı, bunun yerlileştirilmesi konusunda da sektörün çabaları olduğunu aktardı.

150 BİN TL'DEN BAŞLIYOR

Savaşçı, "Emeklisinden, yeni evlenenine, yalnız yaşayandan ailelere her kesimden yoğun bir ilgi var. Fiyatlar ise 150 bin liradan başlıyor" diyor. Sektörde ciddi bir ihracat hazırlığı olduğuna da vurgu yapan Savaşçı, "İhracat ayağımızı da güçlendiriyoruz. Kıbrıs ile görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız ihracatı da geliştirmek" diye konuştu.

TÜRKİYE ÜS OLABİLİR

Karavan üreten bir başka firmanın kurucusu Zafer Urundaş da geçen seneye göre satışların daha iyi olduğunu söyledi. Salgınla birlikte karavan yapımında kullanılan araçların yurtdışından gelmekte zorlandığına değinen Urundaş, "Durum böyle olunca ikinci el piyasası gereğinde fazla yükseliyor. Hatta araç da bulamıyoruz" dedi. Artan taleple birlikte üretici sayısının da arttığını vurgulayan Urundaş, "Türkiye, Avrupa'nın karavan üssü olabilir. Sektörün yaptığı karavanlar yurt dışına gidiyor. Avrupalı istediği ürünü bize yaptırabiliyor. Biz paket olarak değil butik olarak hizmet veriyoruz" açıklamasını yaptı.

FUARA 43 ÜLKEDEN ZİYARETÇİ

2026'da yaklaşık 70 milyar dolara ulaşması beklenen küresel karavan pazarından Türkiye'nin aldığı pay da giderek artıyor. Sektörün en büyük buluşması 2. İstanbul Karavan ve Ekipmanları Fuarı, TÜYAP'da 8-16 Ocak 2022 tarihleri arasında açılıyor. İlk yıla oranla 3 kat daha büyüyerek 4 salonda düzenlenecek fuar ziyaretçilerini artıracak. İlkinde 43 ülkeden 21 bin ziyaretçi ile 100 firmayı ağırlayan fuarın 2'ncisine Almanya, Hollanda, İtalya, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Sırbistan, Bosna Hersek, Macaristan'dan ziyaretçi bekleniyor.