Fiyatlar 1 haftada geriledi! Küresel resesyon kaygısı tüm emtiaları eritiyor

Tüm dünyada enflasyonu körükleyen emtia fiyatlarında rüzgar tersine döndü. Durgunluk endişesiyle buğdaydan demire birçok ürünün fiyatında son 1 haftada önemli düşüşler yaşandı. Ancak fiyatlar yılbaşına göre hâlâ yüksek.

Küresel ekonomiye yönelik artan durgunluk endişesiyle talebin azalacağına ilişkin öngörüler, geçen hafta emtia piyasasında satışların derinleşmesine yol açtı. İşte emtia piyasalarında yaşanan son 1 haftalık hareketler:

DEĞERLİ METALLER: Geçen hafta değerli metallerden altın yüzde 0.7, platin yüzde 2.7 ve gümüş yüzde 2.4 değer kaybetti.

ÇARKLAR YAVAŞLIYOR

BAZ METALLER: Parasal sıkılaşmanın ekonomik aktivitede durgunluğa yol açacağı beklentileri baz metal piyasalarında düşüşe yol açtı. Geçen hafta 3,7533 dolarla Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gören bakırın libresi haftayı yüzde 6,7 kayıpla tamamladı. Analistler, bakırın küresel ekonomik aktivitede ve özellikle sanayi üretiminde baz alınan referans emtia olduğunu belirterek, jeopolitik risklerin yanında resesyona ilişkin endişelerin artmasıyla bakıra olan talepte kayda değer düşüşler görüldüğünü ifade etti. Geçen hafta alüminyum yüzde 2, nikel yüzde 10,8 ve kurşun yüzde 7,2 azalış kaydetti. Metallerden demir cevherindeki 1.5 aylık düşüş ise yüzde 24'ü, çelikte de yüzde 18'i buldu. Tüm metalleri kapsayan CRB Metal Endeksi'ndeki 1.5 aylık gerileme ise yüzde 24. Analistler, bakır ve demir gibi üretimde önemli yer tutan metallerin bir süredir düşüş eğiliminde hareket etmesinin de dünya genelinde çarkların yavaşladığına işaret ettiğini vurguladı.

PETROL VE DOĞALGAZ: Geçen hafta Brent petrolde yüzde 2,4 oranında azalış oldu. Ancak fiyatlar yılbaşına göre hâlâ yüzde 50 yukarıda seyrediyor. New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz da haftayı yüzde 11.1 kayıpla tamamladı. Ancak Avrupa gösterge doğalgazı TTF'in megawatt saat fiyatı halen 138 euro seviyesinde. İki hafta önceki fiyat 77 euroydu.

Emtia ürünlerinde son 1 haftalık değişim

Ürün Değişim (%)

Buğday -10.5

Mısır -7.9

Soya fasulyesi -7.4

Pamuk -17.3

Şeker -2.0

Altın -0.7

Platin -2.7

Gümüş -2.4

Bakır -6.7

Alüminyum -2.0

Nikel -10,8

Kurşun -7,2

Demir cevheri -10

Brent petrolü -2.4

Doğalgaz -11.1

TARIMSAL ÜRÜNLERDE SERT DÜŞÜŞ

Geçen hafta tarım emtialarında sert düşüşler görüldü. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday 9,3425 dolarla 3,5 ayın, mısır 6,4550 dolarla 4 ayın, soya fasulyesi 13,9925 dolarla 5 ayın, New Yort Ticaret Borsası'nda işlem gören ekim vadeli pamuk 97,33 dolarla 9 ayın, ICE piyasasında da şeker 18,15 dolarla 3,5 ayın en düşük seviyesini gördü. Böylece buğday haftayı yüzde 10,5, mısır yüzde 7,9, soya fasulyesi yüzde 7,4, pamuk yüzde 17,3 ve şeker yüzde 2 düşüşle tamamladı.

ENDİŞELER ARTIŞA GEÇTİ

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Fed'in faiz artırımıyla büyümede yavaşlama endişelerinin arttığını ifade etti. Mısırdaki düşüşe değinen Ergezen, "Özellikle yeni açıklanan üretim tahminlerinde artış olması, Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin beklenildiği kadar kötü olmadığı algısı oluşturdu" dedi. Ergezen, pamuğun haftayı sert düşüşle tamamladığını belirttti.