Kredi derecelendirme kuruluşunun gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin kredi görünümlerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin mali pozisyonunda baskı bulunmuyor. Bu yılın ilk beş ayına ilişkin veriler seçimlere ilişkin taahhütlerden kaynaklanan harcamalara rağmen kamu fazlasının verildiğini gösteriyor.” ifadelerine yer verildi.
Değerlendirmenin Türkiye’ye ilişkin bölümünde, “Buna rağmen Cumhurbaşkanı daha düşük faiz oranına ihtiyaç olduğunu belirten görüşlerini korudu. Para politikası yapısal olarak yüksek çekirdek enflasyona rağmen gevşetildi.” ifadeleri kullanıldı.
“Yıl sonunda Rusya’da büyüme başlar”
Avrupa’da popülizmin yükseldiğini vurgulanan açıklamada, “Kurumların politize olması giderek daha çok öne çıkıyor. Bazı ülkelerde dikkate değer parasal gevşeme görülüyor. Rusya’daki resesyon hafifliyor. Fitch bu yılın sonunda Rusya’nın büyümeye başlamasını bekliyor.” ifadeleri kullanıldı.
“Brexit belirsizlik yaratıyor”
İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) referandumu ile birlikte ayrılma kararına ilişkin olarak, “Brexit oyu bölgede dikkate değer belirsizlik yaratıyor. İngiltere’nin gelişmekte olan Avrupa ile doğrudan ticaret ve yatırım bağları ılımlı seviyede. Bölge İngiliz bankalarına (olası risklere) düşük seviyede maruz kalıyor. Buna rağmen AB’nin yavaşlaması bölgede büyümeyi etkileyebilir.” değerlendirmesinde bulunuldu. AA