Fitch Ratings: Riskiniz azaldı

Türkiye'de seçimden sonra Türk bankalarının kısa sürede dış finansmana erişimlerinin görüldüğünü belirten Fitch, bunun da dış finansman kaynaklı risklerin azaldığının göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde, küresel zorluklar ve devam eden parasal sıkılaştırmaya rağmen yüzde 5.7 büyümeyi başardı. Türkiye'nin büyüme verilerini ve ekonomik gelişimini değerlendiren uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Bankalar Direktörü Ahmet Kılınç, "Türkiye'de bu yıl yüzde 2.8 büyüme öngörüyoruz ama ilk çeyrekteki güçlü büyüme, yıl sonu büyüme beklentimizi yukarı çekebilir" dedi.

NOT ARTIŞLARI GELDİ

Fitch Ratings'in kısa süre önce Türkiye'nin kredi not görünümünü yükselttiğini ve bunu takiben Türkiye'deki birçok bankanın da notunun artırıldığını hatırlatan Kılınç, "Özellikle Mayıs 2023'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, birçok Türk bankasının çok ciddi anlamda ve kısa sürede dış finansmana erişimi olduğunu gördük. Bu da dış finansman risklerinde azalma olduğunu gösterdi" diye konuştu. Türk bankalarının son bir yılda yaklaşık 4.6 milyar dolar sermaye benzeri ihracı olduğunu belirten Kılınç, bundan sonraki dönemde, Türk bankalarının fırsatlara göre hareket edeceğini söyledi.

GÜÇLÜ SERMAYE

Bankaların sermaye rasyolarının makul seviyede ve yeterli olduğunu kaydeden Kılınç, "Yeni yapılan sermaye benzeri kredi ihraçlarının sermayeyi desteklediğini görüyoruz ve bu durum, kurda olası bir yükselişe karşı kısmi hedge (riskten korunma) görevi görüyor. Kârlılık azalabilir ama hâlâ sermaye yapısını desteklemeye devam ediyor. Bankalar makul seviyede kârlılık üretmeyi sürdürecek" diye konuştu.

ASYA YATIRIM BANKASI İLE 3 YILLIK PROGRAM

Türkiye'ye dış finansman akışı sürüyor. Dünya Bankası ile imzalanan 3 yıllık anlaşma çerçevesinde 60 milyar dolarlık kaynak sağlama tahhüdü elde edilirken, ekonomi yönetiminden yeni bir adım daha geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Asya Altyapı Yatırım Bankası'yla (AAYB) gelecek 3 yılı kapsayan ilk 'Ülke Programı' hazırlıklarını başlattıklarını bildirdi. Dün sosyal medya hesabından bakanlıkta AAYB Başkanı Jin Liqun ile yaptıkları görüşmeye ilişkin paylaşımda bulunan Şimşek, Türkiye'nin kalkınma önceliklerine destek veren AAYB'nin, kurulduğu 2016'dan bu yana Türkiye'ye 4.5 milyar dolar finansman sağladığını söyledi. Şimşek, "Görüşmede, önümüzdeki 3 yılı kapsayan AAYB'nin ilk Ülke Programı hazırlıklarını başlattık. Güçlü ekonomi programımızla uluslararası finansal kuruluşların yatırım yaptığı önde gelen ülkelerden olmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

GÖZLER GRİ LİSTEDE

Bakan Şimşek, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) toplantısına katılmak üzere ay sonuda Singapur'a gidecek. Toplantıda Türkiye'nin gri listeden çıkarılabileceği belirtiliyor. Türkiye 2021'de gri listeye almıştı.

OECD: G20'NİN LİDERİ TÜRKİYE

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün (OECD) açıkladığı yılın ilk çeyreğine ilişkin öncü ekonomik büyüme verilerine göre, G20 ülkelerinin bu yılın ilk çeyreğindeki ekonomik büyümesi ortalama yüzde 0.9 olurken, Türkiye yüzde 2.4 ile G20 ülkeleri arasında bu dönemde en yüksek ekonomik büyümenin görüldüğü ülke oldu. Türkiye'yi yüzde 1.9 ile Hindistan ve yüzde 1.6 ile Çin takip etti.