Fırsatçıları bildirene ödül

Fırsatçıları şikayet edin, ihbar tazminatını kapın. Sahil kentlerinde fırsatçılar, günlük kiralık daire fiyatlarını 15 bin TL'ye kadar çıkardı. Uzmanlar, bu durumu vergi dairelerine şikayet eden vatandaşların, hem devlete yardım edeceğini hem de ‘ihbar tazminatı' alacağını söyledi.

ENDER TÜRKKAN

AKŞAM'ın gündeme getirdiği 'günlük yazlık isyanı' fırsatçılar yüzünden dinmek bilmiyor. Sahil kentlerindeki konutların yasa dışı yollarla günlük 15 bin liraya varan fiyatlarla kiraya verilmesine emlakçılar, otelciler, acenteciler, vatandaşlar tepkilerini yineledi. Kiraların artmasına, milyarlarca liralık vergi kaybına, haksız kazanca ve güvenlik zafiyetine yol açtığı kaydedilen kaçak sistemin önüne geçilebilmesi için şikayet mekanizmasına başvurulması önerildi. Bu konutları vergi dairelerine şikayet edenlerin, tahakkuk ettirilecek vergi ve cezaların yüzde 10'u kadar nakitle ödüllendirileceğinin altı çizildi.

15 BİNE KADAR ÇIKIYOR

Marmaris'te faaliyet gösteren Sorumlu Emlak Danışmanı Kaan Kaya, Antalya, Bodrum, Çeşme gibi ülkenin diğer tatil merkezlerinde de 'otel ev' işletmeciliğinin, normalleşme sürecine rağmen çığ gibi büyümeye devam ettiğini belirtti. Sadece Marmaris'te yazlık kullanımı için yasa dışı yollarla kiraya verilen yüzlerce konut bulunduğunu kaydeden Kaya, şöyle konuştu: "Mülk sahipleri konutlarını otel gibi işletiyor. Dairelerin günlük kiraları ortalama 500 ila 5 bin, villaların ise 2 bin ila 15 bin TL arasında değişiyor. Ayrıca kiraya verenlerin neredeyse tamamı kanunları yok sayıyor. Vergi mükellefi olmuyor, haksız kazanç sağladığı gibi devleti zarara uğratıyor."

VERGİ DAİRESİNE GİDİN

Mali Müşavir Akın Özdemir de, kontrol ve denetimin çok zor olduğunu kaydettiği sisteme ilişkin çözüm için şikayet mekanizmasını önerdi. Şikayetçilerin, Vergi Usul Kanunu'nda yer bulan 'ihbar tazminatı'ndan yararlanarak para kazanabileceğine dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi: "Yasa dışı yollarla bir konutun işletildiğini şikayet etmek isteyen vatandaş, dilekçeyle vergi dairelerine başvurabilir. Şikayetçinin kimlik gizli tutularak yapılan denetimler sonrası muhattaplarına vergi ve ceza tahakkuk ettiriliyor. Tahakkuk edilen miktarın yüzde 10'u şikayetçiye veriliyor. Bunun yüzde 30'u peşin, yüzde 70'i ise tahsilatın gerçekleşmesinden sonra ödeniyor. Örneğin Marmaris'te bir kişi bu yolla yılda 100 bin TL bile kazanabilir."

Hem sahil kentlerinde yaşayan vatandaşları hem de tatilcileri isyan ettiren günlük kiralık ev fiyatları AKŞAM'a manşet olmuştu.

GÜVENLİK ZAFİYETİNE DE SEBEP OLUYOR

Güney Ege Otelciler ve Turistik İşletmeler Birliği Müdürü Cahit Sarıbey, bunun güvenlik zafiyetine de sebep olabileceğini belirtti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Marmaris Temsil Kurulu Suat Esin de, "TÜRSAB'ın 2016'da açıkladığı verilerde, Türkiye'de bu şekilde kiralanan 100 bin ev olduğu belirtildi. Bu rakam bugün daha da artmıştır" dedi.

KOMŞULARDAN İZİN ALINMALI

Yasal yollarla günlük kiralık işini yapmak isteyenlerin, vergi kaydı yaptırmaları, Emniyet'e bildirmeleri ve aylık beyanname vermeleri gerektiğini belirten mali müşavir Özdemir, "Eğer bu sistemle kiraya verilen konut bir apartmanda ise diğer sakinlerden izin alınmak zorunda" dedi. Marmaris'te yaşayanlar da tepkilerini sosyal medya üzerinden veriyor.