Fırsatçılar konutta dövize dönmeye başladı! Mülk satışıyla kiralamayı ‘kur'a endekslediler

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren fırsatçılar ne yasa tanıyor ne de kural dinliyor. Konut satışını dolara endeksleyen bazı vurguncular, kirada ise stopaj farkını el altından almaya başladı.

ARZU KURUM

Konutta mağduriyet olmaması ve Türk Lirası'nın değerinin korunması için dövizle konut satışı ve kiralama yasaklanmıştı. Ancak gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren kimi fırsatçılar bu yasağı deliyor. Kurda yaşanan hareketliliği konut fiyatlarına ve kiralara yansıtan bazı vurguncular, zam üstüne zam yaparak, tüketiciyi mağdur ediyor, stopaj göstermeden kiradaki farkı el atından alıyor. Sektörden aldığımız bazı duyumlara göre ise yasağa rağmen bazı satışların hala döviz üzerinden gerçekleştiği iddia ediliyor.

İLAN SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

Alanda, konut fiyatlarının dolara endekslendiğini anlatan Gayrimenkul Uzmanı Şenay Araç Demir, "Örneğin 1 milyon dolarlık fiyatı olan bir mülk, döviz yasağından dolayı ilan portalına TL olarak girilmek zorunda. Bu süreçte eğer dolarda hareket olursa o ilana tekrar dönülüp fiyatı değiştiriliyor. Böylece artış, fiyata direk etki ediyor" dedi. Satılıkta kontrolün daha az olduğunu aktaran Demir, kiralarda yaşanan durumu ise şu şekilde özetliyor: "Özellikle Nişantaşı gibi merkezi lokasyon, büyük fabrikalar gibi yerlerde dolar karşılığı TL isteniyor. Diyelim ki 10 bin dolarlık bir konutta oturuyorsunuz stopaj olarak 180 bin lira gösterdiniz, her ay bunu değiştiremeyeceğiniz için bir yıllık farkı stopaj göstermeden elden alıyorlar."

ÇANKAYA'DA YAYGIN

Dolarla konut satışını ve kiralamayı değerlendiren Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam ise özellikle Ankara'nın Çankaya ilçesinde bunun yaygın olduğunu şu anda diğer ilçelerde de arttığını anlattı.

KANUNEN SATIŞ YASAK

2008-32/34 No'lu Tebliğ'de yapılan ve 19 Nisan 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe giren değişiklikle, Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri menkul satış sözleşmelerinde, sözleşme bedelinin döviz üzerinden ödenmesi yasaklanmıştı.

MERKEZ BANKASI ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da dövizle konut satışıyla ilgili münferit birtakım olaylar olabileceğini ancak piyasada böyle bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çekti. Yabancıya satışlarda döviz bazında istisna olabileceğini aktaran Aşa, "Yabancıya konut satışında 400 bin dolar düzenlemesi koşulu var zaten. İşlemin yapıldığı günkü Merkez Bankası'ndaki efektif satış fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Ama ödeme TL cinsinden gerçekleşiyor" diye konuştu. Konuyla ilgili şu anda ellerinde herhangi bir veri olmadığını kaydeden Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan da "Dövizle satış, dövizle kiralama dönemi çoktan bitti. Yasal olarak mümkün değil ama bunu şifahi olarak birileri yapıyorsa bunu bilemeyiz. Belki bunu fırsata çevirmek isteyenler olabilir" ifadelerini kullandı.