Fındık üreticisinde taban fiyat heyecanı

Hasat zamanı yaklaşan fındıkta TMO'nun alım fiyatı merakla bekleniyor. Şayet geçen yılki gibi yüzde 40 fiyat artışı yapılırsa fiyat 30 liranın üzerine çıkacak. Ekipler rekoltenin tespiti için illerde çalışma yürütüyor.

Sisteme kayıtlı 550 bin çiftçiyi ilgilendiren fındıkta hasat zamanı yaklaştı. Karadeniz Bölgesi'nde üretici, sanayici, tüccar, ihracatçı, esnaf, herkes fındık alım fiyatının açıklanmasını bekliyor. Fiyatın açıklanması için rekolte tespit çalışmaları sürerken halen üretici piyasada 23.5-24 liradan satılan fındığa yeni sezonda 30-35 lira aralığında fiyat talep ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hasat öncesi alım fiyatını açıklaması bekleniyor.

EKİPLER SAHADA

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli de geçen hafta yaptığı açıklamada fındık rekoltesinin tespitine yönelik illerde ekiplerin çalıştığını, il bazında rekolte ve maliyet tespit çalışmalarının devam ettiğini söylemişti. Pakdemirli, fındıkla ilgili iç ve dış piyasaları yakından takip ettiklerini belirterek, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da hasattan önce TMO'nun fındık alım fiyatlarının belirlenmesine ilişkin çalışmalarının devam ettiğini belirtmişti.

YÜZDE 40 ARTIRILMIŞTI

Geçen sene fındık alım fiyatı önceki seneye göre yüzde 40 artırılarak açıklanmıştı. TMO 2019 ürünü fındık alım fiyatını Giresun kalite için kilo başına 17 lira, Levant kalite için 16 lira 50 kuruş ve sivri fındık için 15 lira 50 kuruş olarak açıklamıştı. 2020 alımında fiyat yüzde 40 artırılarak Giresun Kalite kabuklu fındığın alım fiyatı 22 lira 50 kuruş olarak açıklandı. Bu yıl da yüzde 40 artış yapılması durumnda fındığın alım fiyatı kilo başına 30 liranın üzerine çıkacak.

HASAT 1 AĞUSTOS'TA BAŞLIYOR

Fındığın pek çok çeşidi bulunuyor ve bunlardan bazıları erken bazıları ise geç olgunlaşıyor. Bu farklı çeşitlerin olgunlaşma zamanı farklı olduğundan toplama zamanları da farklı oluyor. Fındık Karedeniz Bölgesi'nin kıyı kesiminde 1-10 Ağustos, orta kısımda 10-20 Ağustos, yüksek kısımlarda ise 20 Ağustos'tan sonra başlıyor.

REKOLTE TAHMİNİ EN AZ 700 BİN TON

Fındıkta birçok kurum rekolte tahmini açıklıyor. 2020 üretim yılında kabuklu fındık üretimini 665 bin ton olarak açıklayan TÜİK, 2021 ürünü ilk tahminini 700 bin ton olarak açıkladı. Rekolte tahmini açıklayan bir başka kurum Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği. İhracatçılar henüz resmi bir açıklama yapmadılar ancak 800 bin ton üretim beklediklerini dile getiriyorlar. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) ise, Türkiye'nin 2021 ürünü kabuklu fındık üretim tahmini 790 bin ton olarak açıklandı. 95 bin ton fındığın da stokta olduğu ve toplam arzın 885 bin ton olacağı bildirildi. Gelecek seneye devredecek stok miktarı ise 105 bin ton olacağı iddia edildi.