Fındık üreticisine verilecek destek miktarı belirlendi

Fındık üreticilerine 2016 yılı ürünü alan bazlı gelir desteği başvuruları başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GHTB) tarafından yapılan açıklamaya göre 9 Eylül tarihinde başlayan başvurular 30 Aralık 2016’da sona erecek.

Fındık gelir desteği ödemesi belli oldu. Gıda Tarım ve Ormancılık Bakanlığı kapsamında fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği başvurular başladı. Fındık üretici belgesine sahip, kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere 2016 yılı ürünü için 170 TL/da gelir desteği ödemesi yapılacak. 

FINDIK GELİR DESTEĞİ BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Gıda Tarım ve Ormancılık Bakanlığı kapsamında Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği başvurular başladı. Buna göre; 2016 üretim yılında çiftçi kayıt sistemi kayıtlarını yapmış veya güncellemiş olan çifçiler destek başvurusunda bulunabilecekler. Dilekçe ile yapılacak olan başvurular, 09.09.2016 tarihinde başlayıp 30 Aralık 2016 tarihinde sona erecek. 

FINDIK GELİR DESTEĞİ ÖDEMESİ DEKAR BAŞINA YAPILACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği Ödenmesine Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ"in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle fındık üretici belgesine sahip, kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere 2016 yılı ürünü için 170 TL/da alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacak. Fındık üretici belgesine sahip kişilere 2016 yılı ürünü için dekar başına yapılacak desteğin miktarı açıklandı.

FINDIK GELİR DESTEĞİ BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Alan bazlı gelir desteği ödemesinden faydalanmak isteyen üreticiler destek başvurusu yapmak için gerekli olan belgeler şu şekilde belirlenmiştir.  Başvuru yapacak olan üreticilerin, ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) ve FKS’ye (Fındık Kayıt Sistemi) kayıt yaptırmaları ya da kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir. Daha sonra aşağıda belirtilen belgelerle il/ilçe müdürlüğüne belirtilen süre içerisinde müracaat edebilecekler.

a) Başvuru dilekçesi

b) Fındık üretici belgesi.  

ÖDEMELER TAKİP EDEN YILDA YAPILIR

Gelir desteği başvurusu yapan üreticiler için 2016 yılı ürününe ait alan bazlı gelir desteği ödemeleri ilgili yılı takip eden yıl içerisinde yapılır. Alınan harar kapsamında üreticilere yapılacak ödemeler, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. aracılığı ile gerçekleştirilir. Kararın uygulanması ile ilgili olarak üreticilere yapılan toplam ödeme tutarının % 0,2'si T.C. Ziraat Bankası A.Ş.'ye hizmet komisyonu olarak ödenir.

DESTEKLEMEDEN FAYDALANAMAYACAK ÜRETİCİLER

a) Müracaat yılında ÇKS ve FKS’ye kayıtlı olmayanlar.

b) Fındık bahçesinde ara ziraatı yapanlar.
c) Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar ve/veya belge ibraz edenler.
ç) 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 23 üncü maddesine istinaden destekleme programlarından yararlandırılmamasına karar verilenler.

d) Kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları.