Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, fındık alım fiyatlarına ilişkin, "Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2017 yılı ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla önümüzdeki pazartesiden itibaren tüm gücü, hızı ve takımıyla alıma başlayacak." dedi. Fındığın aynı zamanda çok önemli bir ihracat ürünü olduğuna dikkati çeken Fakıbaba, bu üründen 2 milyar doların üzerinde ihracat geliri elde edildiğini söyledi. 2017 fındık fiyatları haberimiz içerisinde sizlerle.
"Üreticimiz kazanmalıki üretim süreklilik kazansın, hiç bitmesin. Üreten yoksa, yaşam yoktur. Gıda yoksa, hayat yoktur. Meseleye böyle yaklaşıyoruz. Çiftçimiz, üreticimiz başımızın tacıdır. Fındık üreticilerimiz de aynı şekilde başımızın tacıdır. Malum fındık, Karadeniz Bölgemizde alternatifi olmayan, 700 bin hektar alanda 500 bin üreticiyi ilgilendiren stratejik bir üründür. Karadenizli vatandaşlarımız, fındık üreticilerimiz zor coğrafya şartlarında üretim yapmaktadır."
Fındığın aynı zamanda çok önemli bir ihracat ürünü olduğuna dikkati çeken Fakıbaba, bu üründen 2 milyar doların üzerinde ihracat geliri elde edildiğini söyledi.
Bakan Fakıbaba, fındık rekoltesine ilişkin beklentilerini açıklarken de "Rekolteyi önceden 700 bin ton olarak hesap ediyorduk ancak son dönemde meydana gelen külleme ve güneş yanığından dolayı 650-700 bi?n ton civarında öngörüyoruz. Bizde rekolte yüksek olmasına rağmen dünya rekoltesinde geçen yıla göre ciddi bir artış yok. Bu da Türkiye'nin bir avantajı olarak görülmektedir." ifadesini kullandı.
Mısır hasadının da başladığını dile getiren Fakıbaba, mısır üreticilerinin mağdur olmaması için her türlü tedbiri aldıklarını belirtti.
FINDIK NEDİR?
Türkiye’nin dünya üzerinde sahip olduğu matematik konum, ülkeye birçok avantaj katmıştır. Hiç şüphesiz bu avantajların içerisinde yer alan tarımsal ürün çeşitliliği, ülkenin önemini çok fazla artırmaktadır. Bu noktada Türkiye, birçok tarım ürününü dünyada en fazla yetiştiren ülke konumunda yer alır. Bu tarım ürünlerine verilebilecek en iyi örnek ise, fındıktır. Türkiye’de fındık özellikle Karadeniz bölgesinde yetişmekte olup, Ordu ili bu konumda başı çekmektedir. Öyle ki, dünyanın %60’lık fındık ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır. Toprağın nemli olması ve iklim şartları, bunda en önemli etken konumundadır.
Fındık meyvesinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunun nedeni ise, dikilen fındık ağaçlarının çeşitliliğidir. Genellikle fındıkta görüntü aynıdır ama lezzette farklılıklar bulunmaktadır. Bu durum, fındığın çeşitlerinden kaynaklanır. Fındık, küçük bir ağaç veya çalının bir araya toplanması şeklindedir ve bu küçük ağaç kümelerine ocak adı verilmektedir. Sonradan fındığa dönüşecek olan çiçekler İlkbahar mevsiminde açar ve bu çiçekler oldukça küçüktür. Fındık, çotanak adı verilen bir koza içerisinde yetişmektedir. Fındık ocakları, oldukça bakım isteyen bir yapıdadır. Uzayan dallar ve ağaçlar budanır ve fındık bahçesi yılda birkaç defa yabani otlardan arındırılır. Hem yetiştirilme süreci, hem de toplanma sürecine bakıldığında fındık üretimi oldukça zahmetli bir tarım yetiştiriciliğidir.
Fındık meyvesinin oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydalar; enerji verme, cinsel gücü artırma, böbreklerde oluşan kum ve taş düşürme konusunda yardımcı, yapısında bulunan kalsiyum sayesinde çocukların kemik oluşumunda yardımcı ve menopoz dönemlerinde kemik erimelerini engellemede etkilidir. Bunların dışında kolesterolü düşürmek ve kalp krizi oluşma riskini azaltmak fındığın diğer faydalarını oluşturmaktadır. Fındıkta lif oranı yüksek seviyelerde bulunur. Bu durum da fındığın mideye ve bağırsaklara yardımcı olmasını sağlar. Aynı zamanda fındık, kabızlık oluşumunda ve gideriminde de etkilidir.
Fındık, yaş olarak tüketilmemelidir. Hasatı yapılan fındık, ilk önce kurutma işleminden geçirilir ve bu kurutma güneş ışığında olur. Yaş fındık tüketimi, ishale neden olabilmektedir. Sağlık için onlarca faydası bulunan fındığın temel sloganı ise, her gün bir avuç fındıktır. Bu da, günlük yaklaşık 40 gram fındık tüketimine denk gelmektedir.