Fındık hakkında önemli açıklamalarda bulunan Ferrero Uluslararası Fındık Şirketi CEO’su Orhan Veli Oltan, fındığın fiyatını belirlenmesi konusunda kendilerine haksızlık yapıldığını belirterek, “Fındık fiyatlarını arz ve talep belirliyor eğer Ferrero firması belirliyor olsaydı geçen sene de gördüğümüz fiyatları görmemiş olurduk” dedi. Bu arada Hükümetin 2009'da uygulamaya koyduğu "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında fındık üreticilerine yapılan alan bazlı desteklerin tutarı, bugün başlayacak ödemelerle 5 milyar lirayı aşacak.
Karadenizli üreticinin geçim kaynağı olan fındık, illere göre farklı fiyatlardan alıcı bulmaya devam ediyor. Giresun ve Ordu'nun fındık fiyatları diğer şehirlere göre bir tık yüksek olmakla birlikte, özellikle Trabzon ve Zonguldak fındık fiyatlarından 2.5 TL daha yüksek bir rakamla alıcı buluyor.
Fındık üretenlerin yüzde 90'ı o paradan alacak
Hükümetin 2009'da uygulamaya koyduğu "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında fındık üreticilerine yapılan alan bazlı desteklerin tutarı, bugün başlayacak ödemelerle 5 milyar lirayı aşacak.
Hükümetin 2009'da uygulamaya koyduğu "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında fındık üreticilerine yapılan alan bazlı desteklerin tutarı, bugün başlayacak ödemelerle 5 milyar lirayı aşacak.
Tarımsal destekleme kapsamında ilk defa Ağustos 2009'da fındık üreticilerine yapılan destekleme ödemesinin 7'ncisine bugün itibarıyla başlanıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen takvime göre yapılacak 2015 yılı ödemeleri, fındık üreticilerince memnuniyetle karşılandı. Dekar başına 170 lira alacak yaklaşık 400 bin üreticiye 1 Temmuz'a kadar 812 milyon lira ödeme yapılması bekleniyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, AA muhabirine, alan bazlı destek ödemelerinin bugünden itibaren üreticinin hesaplarına yatırılacağını söyledi.
Tarımsal desteklemeden yaralanan üretici sayısının her geçen yıl arttığına işaret eden Soydan, "İlk defa 2009 yılında başlanan fındıkta alan bazlı gelir desteği, 2009, 2010, 2011, 2012 yıllarında dekara 150 lira, 2013 yılında 160 ve 2014 yılında da 170 lira olarak uygulanmıştır. Son olarak 2014 yılında uygulanan alan bazlı gelir desteği, birliğimizin girişimleriyle 2015 yılında da ödeme takvimine alınarak dekara 170 lira olarak ödenmesi kararlaştırılmıştı." dedi.
Fındığın Karadeniz için önemine değinen Soydan, "Her yıl fındık üreticilerimize Bakanlar Kurulu kararıyla alan bazlı gelir desteği ödemeleri yapılıyor. Fındık üreticisi açısından yapılan bu ödeme, özellikle son yıllarda yaşanan zirai don olaylarından sonra daha da önemli hale geldi. Bu yıl da Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin üreticimizin hesaplarına paraları yatmaya başlıyor. Hem de 812 milyon lira gibi devasa bir destek. Biz bu rakamı ürünümüze verilen değer açısından önemli görüyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini elinde bulundurduğunu anımsatan Soydan, şunları kaydetti:
"Özellikle Karadeniz Bölgemizde yaklaşık 2 milyon insan geçimini fındıktan sağlamakta ve dolaylı yollardan da yaklaşık 8 milyon bölge insanımıza ekonomik fayda sağlamaktadır. Ülkemizin kaliteli fındık üretiminin sürdürülebilirliği, ihracat açısından önem arz eden ve tarım ürünleri ihracatında küçümsenemeyecek miktarda döviz getirisi ile ilk sırada yer alan bu stratejik ürünümüzün piyasadaki fiyat istikrarı ancak maliyetlerin yüksek olması nedeniyle zor durumda olan üreticinin desteklenmesiyle mümkün olabilecektir. Dolayısıyla bu desteklemeyi önemsiyor ve gelecek yıllarda da sürmesini bekliyoruz."
Destekleme miktarı 7 yılda 5 milyar lirayı geçti
Soydan, fındık üreticilerine 7 yılda verilen desteğin 5 milyar lirayı geçtiğini dile getirerek, "İlk yıl 720 milyon lira ödeme yapılmıştı. 2010 yılında bu destek 726 milyon liraya çıkmış. 2011 yılında ise 730 milyon, 2012 yılında 738 milyon, 2013 yılında 788 milyon ve 2014 yılında da 828 milyon lira destek sağlanmıştı. Son olarak bugün başlanan 2015 yılı ödemeleri kapsamında 812 milyon lira ödeme yapılması bekleniyor. 1 Temmuz'a kadar yapılacak 2015 yılı ödemeleriyle birlikte 7 yılda ödenen miktar 5,3 milyar lirayı buluyor." değerlendirmesinde bulundu.
Soydan, ödemelerden fındık üreticilerinin yaklaşık yüzde 90'ının yararlandığını sözlerine ekledi.
Türkiye’nin dünya üzerinde sahip olduğu matematik konum, ülkeye birçok avantaj katmıştır. Hiç şüphesiz bu avantajların içerisinde yer alan tarımsal ürün çeşitliliği, ülkenin önemini çok fazla artırmaktadır. Bu noktada Türkiye, birçok tarım ürününü dünyada en fazla yetiştiren ülke konumunda yer alır. Bu tarım ürünlerine verilebilecek en iyi örnek ise, fındıktır. Türkiye’de fındık özellikle Karadeniz bölgesinde yetişmekte olup, Ordu ili bu konumda başı çekmektedir. Öyle ki, dünyanın %60’lık fındık ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır. Toprağın nemli olması ve iklim şartları, bunda en önemli etken konumundadır.
Fındık meyvesinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunun nedeni ise, dikilen fındık ağaçlarının çeşitliliğidir. Genellikle fındıkta görüntü aynıdır ama lezzette farklılıklar bulunmaktadır. Bu durum, fındığın çeşitlerinden kaynaklanır. Fındık, küçük bir ağaç veya çalının bir araya toplanması şeklindedir ve bu küçük ağaç kümelerine ocak adı verilmektedir. Sonradan fındığa dönüşecek olan çiçekler İlkbahar mevsiminde açar ve bu çiçekler oldukça küçüktür. Fındık, çotanak adı verilen bir koza içerisinde yetişmektedir. Fındık ocakları, oldukça bakım isteyen bir yapıdadır. Uzayan dallar ve ağaçlar budanır ve fındık bahçesi yılda birkaç defa yabani otlardan arındırılır. Hem yetiştirilme süreci, hem de toplanma sürecine bakıldığında fındık üretimi oldukça zahmetli bir tarım yetiştiriciliğidir.
FINDIĞIN FAYDALARI
Fındık meyvesinin oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydalar; enerji verme, cinsel gücü artırma, böbreklerde oluşan kum ve taş düşürme konusunda yardımcı, yapısında bulunan kalsiyum sayesinde çocukların kemik oluşumunda yardımcı ve menopoz dönemlerinde kemik erimelerini engellemede etkilidir. Bunların dışında kolesterolü düşürmek ve kalp krizi oluşma riskini azaltmak fındığın diğer faydalarını oluşturmaktadır. Fındıkta lif oranı yüksek seviyelerde bulunur. Bu durum da fındığın mideye ve bağırsaklara yardımcı olmasını sağlar. Aynı zamanda fındık, kabızlık oluşumunda ve gideriminde de etkilidir.
Fındık, yaş olarak tüketilmemelidir. Hasatı yapılan fındık, ilk önce kurutma işleminden geçirilir ve bu kurutma güneş ışığında olur. Yaş fındık tüketimi, ishale neden olabilmektedir. Sağlık için onlarca faydası bulunan fındığın temel sloganı ise, her gün bir avuç fındıktır. Bu da, günlük yaklaşık 40 gram fındık tüketimine denk gelmektedir.