Finansal istikrar için yeni adımlar geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, finansal istikrar için yeni adımlar atacaklarını söyledi. Nebati “Yeni adımları yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Bu yeni adımlarımız da Kur Korumalı Mevduat gibi katkı sağlayacak” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tüm dünyada yeni ve daha kapsayıcı finansal mimari arayışlarının giderek hız kazandığı bu dönemde üzerlerine düşeni yaptıklarını kaydederek, finansal istikrar için yeni adımlar atacaklarını söyledi. Nebati "Yeni adımları yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız. Bu yeni adımlarımız da Kur Korumalı Mevduat (KKM) gibi finansal istikrara katkı sağlayacak" dedi.

GÜÇLÜ GİDİYORUZ

2. Finansın Geleceği Zirvesi'nin açılışında konuşan Nebati ilerleyen dönemde de vatandaşların refahı ve Türkiye'nin kalkınması için gereken tüm mücadeleyi tereddütsüz bir şekilde beraberce vermeye devam edeceklerini belirterek, "Küresel dünyada dengeleri giderek daha fazla belirleyen bir konuma geldik, bundan emin olun. Güçlü gidiyoruz, iyi gidiyoruz, sağlam gidiyoruz" diye konuştu.

MODEL DÜNYA

Türkiye Ekonomi Modeli'nin ülke ekonomisine sağladığı katkılara işaret eden Nebati, "Modelimizi anlatıyoruz. Bizi dinliyorlar, bizi izliyorlar, bizi merak ediyorlar. Sorguluyorlardı, şimdi 'nasıl oldu' diye bakıyorlar. Bundan emin olun. Türkiye Ekonomi Modeli bir model olarak dünyanın gündeminde. Uyguladığımız politikalar neticesinde ekonomimiz son 8 çeyrektir büyümesini kesintisiz sürdürürken, vatandaşlarımıza yeni iş imkanları sunmaya da devam ediyor" diye konuştu.

KRİZ YENMEK İÇİNDİR

Nureddin Nebati, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) uygulamaya girmeden önce döviz kurlarında ortaya çıkan yüksek oynaklığın uygulama sonrası dengelendiğini belirterek, gelecek dönemde Türkiye'de girişimcilik ekosisteminin yaygınlaştırılmasını teminen yeni finansal iş modelleri geliştireceklerini bildirdi. Nebati "Unutmayın; her kriz bitmek üzere gelir. Krizler yenmek içindir, bitmek için gelir" dedi.

BDDK'NIN YENİ ADIMI BUGÜN BAŞLIYOR

BDDK'nın kredi kullanabilecek şirketler için 15 milyon TL olan yabancı para pozisyonu sınırı 10 milyon TL'ye indirdiği kararı bugün itibarıyla uygulanmaya başlıyor. Düzenleme ile şirketlerin Kur Korumalı Mevduat dönüşümlerinin hızlanması bekleniyor.

ŞİRKETLER DE UZAKTAN MÜŞTERİ OLABİLECEK

2. Finansın Geleceği Zirvesi'nde konuşan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, tüzel kişilerin bankalarda uzaktan müşteri olabilmesinin ve elektronik ortamda sözleşme ilişkisi kurabilmesinin önünü açmayı planladıklarını belirterek, "Yönetmelik taslağına gelen görüşleri değerlendirdikten sonra, tüzel kişilerin 2023 yılında uzaktan müşteri olabilmesini hedefliyoruz" dedi. Akben ayrıca kartlı ödemelerde yerli kart şemasını kullanımının yaygınlığının artırılması yönelik düzenleme çalışmalarını yürüttüklerini de belirtti.

BANKALAR BÜYÜMEYİ DESTEKLEYECEK

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, mevduat hacminin bugün itibarıyla 8.3 trilyon TL olduğunu belirterek, "Buna karşılık kredi hacmimiz 6.9 trilyon TL, menkul kıymet portföyümüz ise 2.2 trilyon TL'ye ulaşmıştır. Bankalar bundan sonra da büyüme ve refah artışına destek olacaktır" dedi. Finansın Geleceği Zirvesi'nde konuşan Alpaslan Çakar "Ekonomiye kullandırılan kaynakların mevduatımızda oranı yüzde 109 düzeyindedir" diye konuştu. Kurumsal kredilerin payının yüzde 56, KOBİ kredilerinin payının yüzde 25, bireysel kredilerin payının ise yüzde 19 olduğunu belirten Çakar, sektörel anlamda ticari kredilerin yüzde 29'unun imalat sanayiine, yüzde 16'sının ticarete, yüzde 10'unun inşaata, yüzde 9'unun enerji sektörüne kullandırıldığını bildirdi.

TÜKETİCİLERE TROY ÇAĞRISI

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, finans sektörünün gelişimini desteklemek üzere altyapıya ilişkin iyileştirmeleri gerçekleştirdiklerini, kartlı ödeme sistemleri alanında Türkiye'nin markası olan TROY'un kurumsal yapısını güçlendirerek kullanım yaygınlığını artırmayı hedeflediklerini kaydetti. Nebati "Bunun için ilgili paydaşların dahil olduğu bir çalışma grubu TROY'un yaygınlığının artırılmasına yönelik yol haritası oluşturmaktadır. Bu yol haritası en kısa sürede tamamlanıp TROY da kısa süre içerisinde finansal tüketiciye ulaştırılacaktır. Burada tüm tüketicilerden, TROY kartın kullanımının yaygınlaştırılması noktasında destek vermelerini, kamu bankalarımıza ortaya koydukları çalışmaları da hızlıca tüketiciye ulaştırmaları noktasında büyük görevler düştüğünü ifade etmek istiyorum" dedi.

HER 4 ARAÇTAN 3'Ü KASKOSUZ

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Akif Eroğlu da zirvede yaptığı konuşmada sektörün büyüme potansiyeli barındırdığını belirterek, "Her 5 evden 4'ünün konut sigortası, her 4 araçtan 3'ünün kasko sigortası mevcut değil. Evlerin yarısının DASK, şirketlerin ise yarısının yangın sigortası bulunmuyor" dedi.