Finans teknolojilerine yatırımın yol haritası

Platin Dergisi'nin Turkcell ana sponsorluğunda gerçekleştirdiği ‘Fintech'in Yarını Zirvesi'yle markalara inovatif bir yol haritası çizildi. Zirvede, finans teknolojilerine yatırım yapacak markaların izleyeceği yol masaya yatırıldı.

Fintech'in Yarını Zirvesi', Turkcell ana sponsorluğunda ve Platin Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Oya Yalıman'ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Finans teknolojilerinin iş yapma stillerini nasıl dönüştüreceğinin analiz edildiği zirvede, fintech alanına yönelmek isteyen marka ve kurumları geleceğe taşıyacak önemli ipuçları paylaşıldı. Fintech'in Yarını Zirvesi'nin açılış konuşmacısı, Paycell CEO'su Onur Güven oldu. Papara COO'su Cenap Doğru, NextGen Kurucu Ortağı Dinçer Karaca ve H20 Invest Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çalışkan'ın katılımıyla düzenlenen zirvede; fintech'in geleceğine yön verecek yeni nesil uygulamalar, finans teknolojilerine yatırım yapmak isteyen markaların nasıl bir yol izlemesi gerektiği, farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin, finans teknolojilerini yönetim stratejilerine nasıl adapte edebilecekleri masaya yatırıldı.

BÜYÜME SÜRECİ HIZLANDI

İş dünyasını dönüştüren en önemli teknolojik trendler analiz edildiğinde, finans teknolojilerinin (fintech) açık ara öne çıktığı dikkat çekiyor. Özellikle Kovid-19 pandemisinin tetiklediği dijital dönüşüm; temassız, QR tabanlı ve biyometrik ödemelerin; hem kullanıcılar hem de düzenleyici kurumlar nezdinde kabulünü hızla artıyor. Bu durum; fintech ekosisteminde özel işlem güvenliği çözüm sağlayıcılarına duyulan ihtiyacı da tetikliyor. Tüm dünyada giderek artan sayıda kullanıcı; kullanım kolaylığı, düşük işlem ücretleri ve dikeyde sunulan etkin çözümler nedeniyle finansal teknoloji ürünlerinden yararlanıyor. Hem Türkiye'de hem de Avrupa'da giderek artan işlem sayısı; söz konusu büyümeyi desteklerken, ilerleyen dönemde de büyümenin ve yatırımların devam edeceğini gösteriyor.

YENİ DEĞERLER ANALİZ EDİLDİ

Fintech'in Yarını Zirvesi'nin çıkış noktası ise gelecekte bu alanda öne çıkacak trend, uygulama ve kolaylıklar hakkında iş dünyasının önde gelen paydaşlarına farklı bir perspektif sunmak... Zirvede yer alan uzman isimler, finans teknolojilerinin geleceği ve fintech alanında öne çıkan kurumların 2022 ve sonrasında odaklanacağı yeni değerler hakkında açıklamada bulundu. Verimlilikten kârlılığa, güvenlikten fonksiyonelliğe kadar finansal süreçlerin tüm aşamalarına yön veren bir yapı inşa edilmesinin ipuçlarının paylaşıldığı zirvede, deneyim odaklı bir bakış açısına yatırım yaparak fintech alanında ilerlemek isteyen ya da fintech şirketleriyle işbirliği geliştirmek isteyen markalara inovatif bir yol haritası sunuldu.

ÖDEMELER DE ÇEŞİTLENECEK

Yeni dönemde artık şirketler kendi çalışanlarının, tedarikçilerinin, bayilerinin ve müşterilerinin bankası olacak. Bu dönüşüm; yurt dışında Amazon ve Apple gibi kurumların finansallaşarak müşterilerine finansal hizmetleri götürmesiyle hız kazandı. İşletmelerin mümkün olduğunca çok ödeme seçeneğini kabul etmeye hazırlıklı olması gereken bir dönem bizi bekliyor. Blockchain tabanlı finansal çözümler artacak. Ödemelerin çeşitlendirilmesi aşamasında özellikle biyometrik ödemelerin ön plana çıkması bekleniyor. Bu süreç; parmak izleri ve gözler gibi fizyolojik özellikleri veya davranışsal özellikleri içeriyor. Siber güvenlik, dolandırıcılık önlemleri gibi maliyetli çözümler, fintech'lerin en önemli gündem maddesi olmaya devam edecek.

FİNANSAL SERVİSLERDE DÜNYADA BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR

Finansal servisler alanında dünyada büyük bir dönüşümün yaşandığını anlatan Paycell CEO'su Onur Güven, "Fintech alanında büyük bir rüzgar var. Pandemi bunu daha da hızlandırdı. Şu an 198 fintech unicorn var ve 2020'de 120 milyar dolar olan yatırım, şu anda bu yıl 200 milyar doları bulacak. Özellikle doğuda Super App dediğimiz dijital ekosistemler hızla büyüyor. Batıda ise belli uzmanlık alanlarında, farklı dikeylerde derinleşen şirketler var. Ülkemizdeki iklim de bu dönüşüme çok uygun. Artan ihtiyaçlar ve fırsatlar sektörü hızla dönüştürüyor. Beraberinde rekabeti de dönüştürüyor. Rekaberlik çerçevesinde şirketler artık yeni iş birlikleri ile sinerjileri artırıyorlar. Dijitalleşme, mobil penetrasyon, blokzincirler, API teknolojileri gibi yeni nesil teknolojiler ile büyük veri miktarındaki hızlı artış katma değer yaratarak yeni gelişim alanları ortaya çıkarıyor" ifadelerini kullandı. "Z jenerasyonunun eski nesillere göre farklı alışkanlıklarını inovatif bir şekilde geliştirmeye karşılamaya ve yeni nesil teknolojilere hızlı şekilde adapte olmaya ihtiyaç var" diyen Onur Güven, kullanıcıların tüm finansal ihtiyaçlarına cevap veren bir Super App, işyerleri için ise Android POS ve Sanal POS platformlarını hayata geçirdiklerini ve bu platformlara dahil olacak işortakları ile Paycell'in sahip olduğu müşteri tabanı ve trafiğini, bu işlemlerin yarattığı büyük veriyi, CRM yeteneklerini, tek klikle ödeme imkanı ile birleştirdiklerini ekledi. Bu sayede eticaret, fintek, yatırım, banka, dijital servis sağlayıcılar, perakende vb gibi tüm sektörlerden iş ortaklarına bu dönüşüm rüzgarını yakalayarak birlikte değer yaratmaya devam edeceklerini iletti. Kullanıcı tarafında "Hazır Limit" isimli şimdi al sonra öde hizmetleri ile dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini ve bu önemli alternatif ödeme aracı sayesinde işyerlerinin ödeme başarım oranlarını arttırdıklarını iletti.

İHTİYAÇLAR DEĞİŞİYOR, 2022 DAHA FARKLI BİR YIL OLACAK

Salgının sektörlerinde pozitif etki yarattığına dikkat çeken Papara COO'su Cenap Doğru ise "Evden çalışma dönemine geçildi, insanlar birçok işini evinden çıkmadan yapmaya başladı. Bu da sektörün hızlı bir ilerleme kaydetmesine neden oldu. 2020 yılını 3.7 milyon kişiyle kapatmıştık. Bu yılı ise toplam 12 milyonla kapatacağız" değerlendirmesinde bulundu.

2021 DOPİNG OLDU

Cenap, Doğru, zirvede yaptığı konuşmasına şöyle devam etti: "2021 yılı bizim için doping oldu. Hedeflerimizi yükselttik. Ekonominin gidişatıyla birlikte farklı ihtiyaçların oluşacağının farkındayız. 2022 yılı bu noktada çok daha farklı bir yıl olacak. Buna hazırlanıyoruz. Öte yandan ticaret hacmi içerisinde ödeme sistemlerine hak edilen önem verilmiyor. Çıkan yeni yönetmelik, işbirliklerini daha da rahatlatıyor."

YENİ GÜNDEMİMİZ GERÇEKLE SANALIN BİRLEŞMESİ OLACAK

Hayatı kolaylaştıran ve evden çıkılmadan bir sürü işin halledildiği bir sisteme geçildiğini kaydeden NextGen Kurucu Ortağı Dinçer Karaca da, zirvede yaptığı konuşmada "Yeni ürünler çıktı. Özellikle blockchain, dikkatleri bu noktaya çekti. Yepyeni projeler geliyor. Şu ana kadar ki dönem, bu işin kremasıydı. Yavaş yavaş finansal okuryazarlık daha da artıyor" ifadelerini kullandı. Dinçer Karaca, açıklamalarına şöyle devam etti:

BÜYÜK FIRSATLAR BULUNUYOR

"Önümüzdeki dönemde çok büyüyecek bir metaverse sistemi ile karşı karşıyayız. Şimdi bunun finansal teknolojiye olan yansımasını görmeye başladık. Gerçekle sanalın birleşmesi, önümüzdeki dönemin en önemli konuları arasında yer alacak. Bu nedenle büyük zorlukların yanı sıra büyük beklenti ve fırsatlar da bulunuyor. Ayağı yere basan projelere ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda Türk zekasına güveniyorum. Yeter ki fırsat verilsin."

TÜRKİYE, OYUN KURUCU ÜLKE HALİNE GELİYOR

Firma olarak oyunlaştırma teknolojisi üzerine daha çok odaklandıklarını söyleyen H20 Invest Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çalışkan ise, "İnsan yaşamını kolaylaştıran tüm girişimlerle ilgileniyoruz. Blockchain ve oyunlaştırma sistemleri önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacak" değerlendirmesinde bulundu.

GİRİŞİMCİLERİN ÖNÜ AÇILDI

Zirvede konuşan Osman Çalışkan ayrıca, "Yeni girişimlerle pazarın daha da genişleyeceğini yeni fintech'lerin çıkacağını düşünüyorum. Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde Türkiye'de bu alanda girişimcilerin önünü açan yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Bu kapsamda mevzuattaki sorunlar çözülürse, Türkiye bu alanda oyun kurucu olacak. İnovasyonu görenler yeni dönemin lideri olacak" açıklamasını yaptı.